Dag van de Brabantse Volkscultuur 2019

In 2019 was het thema van de Dag van de Brabantse Volkscultuur 'Gemengd vermaak'. Op de dag kon met genieten van drie lezingen, een gemeenschappelijke lunch en een rondleiding door het voormalige Trapistinnenklooster in Berkel Enschot. 

De jaarlijkse Brabantse Dag van de Volkscultuur is een traditie geworden. Ieder jaar organiseren de samenwerkende partijen – de Erfgoed Brabant Academie, Brabants Heem en de Historische Vereniging Brabant – deze dag steeds op een andere plek en met een ander thema. In 2019 sloten we aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Zij/Hij. Het thema was: Gemengd vermaak. Vrouwen en mannen beleefden vroeger hun vrije tijd heel verschillend, omdat dat zo moest of omdat dat normaal werd gevonden. 

Lezingen, lunch en een rondleiding

Drie sprekers deden tijdens de dag hun verhaal. Thunnis van Oort vertelde over de poging van het gemeentebestuur van Rucphen om in 1928 mannen en vrouwen in de plaatselijke bioscoop uit elkaar te houden. Op het witte doek was misschien wel Lou Tellegen te zien, een 'Brabantse' filmster in het vroege Hollywood en de Brad Pitt van de jaren twintig. Hij zou als vijftienjarige weggelopen zijn van huis met de negentienjarige maîtresse van zijn vader en zou allerlei wilde, romantische avonturen meegemaakt hebben. Robin Hoeks vertelde over het Brabantse gehalte en de constructie van mannelijkheid van deze filmheld. Een derde spreker belichtte een van de belangrijkste volksfeesten, de kermis. Hoe heeft die zich ontwikkeld tot zijn hedendaagse vorm?