Dag van de Brabantse Volkscultuur

Een jaarlijkse heemkundige bijeenkomst met een wisselend thema.

Dit jaar is het thema van de Dag van de Brabantse Volkscultuur 'Gemengd vermaak'. Geniet op 2 november 2019 van een drietal lezingen over dit thema, een gemeenschappelijke lunch en een rondleiding door het voormalige Trapistinnenklooster in Berkel Enschot. 

De jaarlijkse Brabantse Dag van de Volkscultuur is een traditie geworden. Ieder jaar organiseren de samenwerkende partijen – de Erfgoed Brabant Academie, Brabants Heem en de Historische Vereniging Brabant – deze dag steeds op een andere plek en met een ander thema. In 2019 sluiten we aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Zij/H. Ons thema is: Gemengd vermaak. Vrouwen en mannen beleefden vroeger hun vrije tijd heel verschillend, omdat dat zo moest of omdat dat normaal werd gevonden. 

Lezingen lunch en een rondleiding
Drie sprekers doen tijdens de dag hun verhaal. Thunnis van Oort zal vertellen over poging van het gemeentebestuur van Rucphen om in 1928 mannen en vrouwen in de plaatselijke bioscoop uit elkaar te houden. Op het witte doek was misschien wel Lou Tellegen te zien, een 'Brabantse' filmster in het vroege Hollywood en de Brad Pitt van de jaren twintig. Hij zou als vijftienjarige weggelopen zijn van huis met de negentienjarige maîtresse van zijn vader en zou allerlei wilde, romantische avonturen meegemaakt hebben. Robin Hoeks vertelt over het Brabantse gehalte en de constructie van mannelijkheid van deze filmheld. Een derde spreker belicht een van de belangrijkste volksfeesten, de kermis. Hoe heeft die zich ontwikkeld tot zijn hedendaagse vorm? Deze spreker moet nog bevestigd worden. Dus houd de website in de gaten.

Omdat de dag plaatsvindt in ‘Ons Koningsoord’, het voormalige Trapistinnenklooster in Berkel-Enschot, is er een rondleiding door het complex. Dat moet het nieuwe dorpshart van Berkel-Enschot worden en is een mooi voorbeeld van hergebruik van religieus erfgoed. 

Uitnodiging
U kunt zich vanaf nu aanmelden voor de Dag van de Brabantse Volkscultuur. De officiële uitnodiging vindt u hier. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@erfgoedbrabant.nl onder vermelding van 'Dag van de Brabantse Volkscultuur'. Vermeld in deze e-mail tevens ook alvast of u lid bent van een heemkundekring of de HvB.
Verantwoordelijke medewerker(s)
Anne-Wil Maris
Anne-Wil Maris
Projectleider
Bekijk profiel
 
©2020 Erfgoed Brabant