Crossroads Brabant 40|45

Life changing war stories

Bij Crossroads Brabant 40|45 draait het om mensen en hun persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Elk verhaal wordt verteld vanuit een persoonlijk perspectief. We hopen hiermee mensen te raken en het oorlogserfgoed beleefbaar en zichtbaar te maken, voor het heden en in de toekomst.

Voor het project verzamelden we verhalen van mensen over levensveranderende gebeurtenissen, ingrijpende keerpunten of keuzemomenten op plaatsen die de levens van mensen voorgoed veranderden. Samen met u vertellen we de verhalen van de plekken in de Brabantse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De verzamelde verhalen kregen in 2019 een plekje op Brabantserfgoed.nl. 

Van mobilisatie tot wederopbouw: de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is terug te vinden op vele authentieke WOII-erfgoedlocaties in Noord-Brabant, die ieder unieke oorlogsverhalen vertellen.

Canon van 75 verhalen

Uit het huidige bestand van meer dan 600 opgehaalde persoonlijke verhalen is door een deskundige inhoudelijke raad een selectie gemaakt van 75 verhalen. Deze selectie is gemaakt aan de hand van geografische en thematische spreiding.  Voor iedere Brabantse gemeente is een verhaal geselecteerd. De 75 verhalen vertellen samen het verhaal van Noord-Brabant tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2019 en 2020 stonden de 75 verhalen centraal tijdens de campagne Brabant Remembers, bij de 75-jarige bevrijding van Nederland en Noord-Brabant.

Verhalen bewaren

De opgehaalde persoonlijke verhalen en notities vormen een prachtige, rijke verzameling. Zij worden door Erfgoed Brabant opgenomen in een database, die toegankelijk is voor verder onderzoek. In 2019 is een deel van de verhalen opgenomen in Brabantserfgoed.nl. Klik hier om de verhalen te lezen op Brabantserfgoed.nl.

Brabant Remembers

De selectie van 75 verhalen stond in 2019 en 2020 centraal in de campagne Brabant Remembers. Dit was een initiatief van Stichting Crossroads Brabant 40|45 en werd mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en het Vfonds. Brabant Remembers is een partner van de internationale campagne Europe Remembers.

Samen met de Brabantse gemeenten en partners werden de 75 verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma. Het doel van de campagne was om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen en tastbaar te maken, zodat ook jongere generaties worden bereikt.


Verantwoordelijke medewerker(s)
Anne-Wil Maris
Anne-Wil Maris
Projectleider
Bekijk profiel
Rolf Vonk
Rolf Vonk
Projectmedewerker
Bekijk profiel
 
Onderdeel van:
Crossroads