Crossroads Brabant 40|45

Life changing war stories 

Bij Crossroads Brabant 40|45 draait het om mensen en hun persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Elk verhaal wordt verteld vanuit een persoonlijk perspectief. We hopen hiermee mensen te raken en het oorlogserfgoed beleefbaar en zichtbaar te maken, voor heden en in de toekomst.

Voor het project verzamelen we verhalen van mensen over levensveranderende gebeurtenissen, ingrijpende keerpunten of keuzemomenten op plaatsen die de levens van mensen voorgoed veranderden. Samen met u vertellen we de verhalen van de plekken in de Brabantse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De verzamelde verhalen krijgen in 2019 een plekje op Brabantserfgoed.nl.  


De provincie Noord-Brabant is een unieke locatie, omdat vrijwel alle thema’s van de Tweede Wereldoorlog – van mobilisatie tot wederopbouw – hier hebben plaatsgevonden. Vandaag de dag beschikt Noord-Brabant over een grote verscheidenheid aan authentieke WOII-erfgoedlocaties, die ieder unieke oorlogsverhalen vertellen.

Canon van 75 verhalen
Vanuit het huidige bestand van meer dan 600 opgehaalde persoonlijke verhalen is er door de inhoudelijke raad, bestaande uit historici en professor storytelling & experience, een selectie gemaakt van 75 verhalen. Deze selectie is gemaakt aan de hand van geografische en thematische spreiding. Voor iedere Brabantse gemeente is een verhaal geselecteerd. De 75 verhalen vertellen samen het verhaal van Noord-Brabant tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2019 en 2020 staan de 75 verhalen centraal tijdens de  campagne Brabant Remembers, betreffende de 75-jarige bevrijding van Nederland en Noord-Brabant.

LEES HIER DE 75 VERHALEN

 

Verhalen duurzaam bewaren en koppelen

De persoonlijke verhalen zijn uitgegroeid tot een prachtige, rijke verzameling. In 2019 krijgen allen een plek op de website van brabantserfgoed.nl. Graag nodigen wij u uit om ook uw persoonlijke verhaal met ons te delen, zodat uw verhaal duurzaam kan worden opgeslagen en beschikbaar blijft voor naoorlogse generaties.

DEEL OOK UW VERHAAL

Brabant Remembers

De selectie van 75 verhalen worden in 2019 en 2020 verteld in de campagne Brabant Remembers. Dit is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant 40|45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is een partner van de internationale campagne Europe Remembers.

Samen met de Brabantse gemeenten en partners worden de 75 verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma. Het doel van de campagne is om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen en tastbaar te maken, zodat ook jongere generaties worden bereikt.


Verantwoordelijke medewerker(s)
Anne-Wil Maris
Anne-Wil Maris
Projectleider
Bekijk profiel
 
Onderdeel van:
Crossroads
©2019 Erfgoed Brabant