Efkes vurstelle... Yoïn van Spijk

Efkes vurstelle: mijn naam is Yoïn van Spijk. Sinds 1 oktober 2022 werk ik een dag in de week bij Erfgoed Brabant als projectmedewerker dialect.

Tekst loopt door onder de foto.

Portretfoto Yoïn van Spijk
Yoïn van Spijk

Ik heb een achtergrond in de taalwetenschap en hou me sinds mijn afstuderen in 2015 veel met de dialecten van Noord-Brabant bezig. Zo geef ik er presentaties over en ben ik voorzitter van Stichting Langstraats in Woord en Beeld, een stichting die werkt in de Midden-Brabantse Langstraatregio, een gebied tussen de Bergsche Maas en Tilburg. Met mijn collega’s heb ik in 2019 het boek Wollukse Praot uitgegeven. Intussen ben ik al enkele jaren bezig met het documenteren van de grammatica van de Langstraatdialecten. Verder verzorg ik sinds 2022 de eindredactie van het kwartaalbad Brabants.

Mijn werkzaamheden bij Erfgoed Brabant zijn divers. Ik haak bijvoorbeeld aan bij de themamaanden op de website van Brabants Erfgoed met artikelen over de Brabantse dialecten. Daarnaast ben ik van plan om workshops te geven, bijvoorbeeld over het opzetten van een dialectwoordenboek. Verder ga ik me inzetten voor de online gemeenschap Brabanders en hun Taal.

Je kunt bij mij ook terecht met vragen. Heb je een vraag over dialect in het algemeen of over de Noord-Brabantse in het bijzonder, dan kijk ik daar met veel plezier naar. Neem dus gerust contact met me op!