Blikken op Brabant

De publicatie "Blikken op Brabant" is de vertaling van de nationale geschiedeniscanon naar de Noord-Brabantse situatie

Publicatie

De publicatie "Blikken op Brabant – de canon van Nederland in Noord-Brabants perspectief" geeft een toegankelijk, beknopt en verrassend overzicht van de Brabantse geschiedenis. Geen hunebedden, want die hebben we in Brabant niet. Wel veel – en grote! – grafheuvels. Hier dus geen historie van de Hollandse graaf Floris V, maar wel van de flamboyante Brabantse hertog Jan I. En ook het verhaal van de Tweede Wereldoorlog is in Brabant echt anders dan in de canon van Nederland. De blikken die we zo op Noord-Brabant werpen, zijn te lezen als afzonderlijke, kleine geschiedenissen, maar ook tezamen, als het Brabantse perspectief op de canon van Nederland, dat loopt van Vorstengraf tot Brainport. Deze publicatie zal iedereen aanspreken die geïnteresseerd is in de nationale geschiedenis, maar dan met een zachte g.

Canon

Bij "Blikken op Brabant" zijn de landelijke vensters telkens het uitgangspunt. Het biedt hierdoor ook een houvast voor docenten die met de canon van Nederland aan de slag gaan, maar in de klas merken dat het nationale verhaal soms wel erg ver van hun directe omgeving af staat. Dit boek zit daarom vol regionale en lokale voorbeelden om docenten te stimuleren tot een verdere verdieping, bijvoorbeeld door het bezoeken van monumenten en musea die in Noord-Brabant ruimschoots te vinden zijn.  Bovendien zijn de teksten en de afbeeldingen van "Blikken op Brabant" via de website Regiocanons ontsloten. Docenten kunnen daar de illustraties uit deze publicatie vinden en ze rechtstreeks gebruiken in hun lessen, om het geschiedenisverhaal waarmee zij hun leerlingen enthousiasmeren nog levendiger te maken. Dit boek is dus zo samengesteld dat het direct te gebruiken is in de voorbereiding van de lessen.

TV-serie

"Blikken op Brabant" is tevens de basis geweest voor de tv-serie "De Canon van Lammers", een coproductie van Erfgoed Brabant en Omroep Brabant.

"Blikken op Brabant" is in 2012 verschenen en werd mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de stichting Brabants Heem en de provincie Noord-Brabant.

Technische specificaties

• Afgewerkt formaat: 220 x 180 mm (liggend)
• Boekblok: 210 x 172 mm
• Omvang: 268 pagina's binnenwerk + 4 pagina's hard cover
• Druk: binnenwerk en omslag in full colour
• Afwerking: genaaid gebrocheerd in heel papieren band gekneept met ronde rug, gekapitaald, 2,5 mm grijsbord en voorzien van een rood leeslint
• Prijs: €22,50 

Voeg dit artikel toe aan uw winkelwagen:
Prijs: € 22,50
Exclusief verzend- en administratiekosten

Verantwoordelijke medewerker(s)
Tera Uijtdewilligen
Tera Uijtdewilligen
Projectleider
Bekijk profiel
 
Onderdeel van:
Cultuureducatie met Kwaliteit