Onderzoeksstage bij Erfgoed Brabant

 

Vanaf februari/maart 2023 is Erfgoed Brabant op zoek naar een bachelor- of masterstudent voor een onderzoeksstage van drie maanden. Solliciteren op deze stagevacature kan tot en met 14 januari 2023.

Wie zijn wij?

Erfgoed Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant. En maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.

Wat ga je doen?

In het voorjaar van 2023 gaat Erfgoed Brabant verder met het onderzoeksproject naar reizen in het vroegmoderne Brabant.

In 2022 hebben we in het project Viabundus via Brabant doorgaande wegen – de wegen die het belangrijkst waren voor het langeafstandsverkeer – in Noord-Brabant in kaart gebracht voor de periode 1350-1650. Deze wegen zijn ingevoerd in de kaartapplicatie Viabundus en nu dus door iedereen te raadplegen. Zo wordt hij gebruikt in het onderwijs en museumpresentaties.

Nu er meer zicht is op de routes die gebruikt werden in de periode 1350-1650, willen we op zoek naar de mensen die deze routes gebruikten. Wie reisden er door Brabant? Wat was het doel van hun reis? En hoe verplaatsen ze zich? Door diverse bronnen te gebruiken hopen we meer zicht te krijgen op de diverse reizigers in vroegmodern Brabant.

Als onderzoeker ga je zelf op zoek naar de benodigde informatie in bovenregionale, regionale en lokale literatuur en schrijf je enkele artikelen. Daarnaast wordt contact gelegd met academici en lokale experts die over aanvullende informatie kunnen beschikken.
Indien nodig wordt daarnaast gebruik gemaakt van informatie uit archieftoegangen en gepubliceerde primaire bronnen.

Het primaire doel is om zicht te krijgen op het gebruik en de gebruikers van het Noord-Brabantse wegennet in de vroegmoderne tijd. Deze inzichten worden omgezet in artikelen voor een breed publiek en geplaatst op www.brabantserfgoed.nl. Het is daarnaast mogelijk om de opgedane kennis te presenteren in een thematische bijeenkomst voor een geïnteresseerd publiek. 

Wat we bieden

Als stagiair bij Erfgoed Brabant krijg je:

  • De mogelijkheid om kennis te maken met de erfgoedwereld.
  • Een werkplek bij ons in 's-Hertogenbosch of, als dat voor het onderzoek handiger is, een werkplek bij een andere erfgoedinstelling. Het monumentale pand waarin Erfgoed Brabant zit is helaas niet geheel toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Heb je hier een vraag over? Neem dan contact op met peerverbruggen@erfgoedbrabant.nl, of door te bellen naar 06-52778378.
  • Een stagevergoeding.

Jouw profiel

Je bent een student die ervaring heeft met het doen van historisch onderzoek. Daarnaast helpt het als je makkelijk bent in de omgang en interesse hebt in de geschiedenis van Nederland.

Vaardigheden en ervaringen die je ontwikkelt:

  • Kennismaking met de erfgoedwereld.
  • Informatie zoeken in literatuur en in collecties van archiefinstellingen en deze informatie verwerken tot een artikel voor een breed publiek. Dit artikel wordt gepubliceerd op www.brabantserfgoed.nl.
  • Contact leggen met lokale experts.
  • Historische kennis over de geografische en economische infrastructuur in middeleeuws Noord-Europa, en de situatie in Noord-Brabant in het bijzonder.

Solliciteren?

Dat kan door je CV en motivatie uiterlijk 15 januari 2023 te mailen t.a.v. Peer Verbruggen naar  . Voor eventuele vragen over deze vacature kun je op hetzelfde adres terecht, of door te bellen naar 06-52778378.