Wat je zegt ben je zelf!

'Ik docht van wel', 'Ik heb m'n boek nie bij', en 'houdoe'; een kleine greep uit het typische Brabantse dialect, waar het lesproject Wat je zegt ben je zelf! over gaat. Met dit educatieproject wil Erfgoed Brabant jongeren bewust maken van het feit dat de manier waarop ze praten niet toevallig is, maar beïnvloed wordt door een heleboel factoren.
 
Daarnaast wil Erfgoed Brabant bij docenten en jongeren bewustzijn ontwikkelen dat de (Brabantse) identiteit van jongeren mede tot uiting komt in de manier van praten. Diversiteit in taal en cultuur is een positief fenomeen. Dit onderkennen bevordert tolerantie en respect voor elkaar.  

Doelgroep 1 havo, 1 vwo
Leergebied Nederlands, geschiedenis, mentoruur.
Leerdoelen
  • Leerlingen worden zich bewust van het bestaan van dialecten, met name het Brabants.
  • Leerlingen worden zich bewust van het feit dat een taal en een dialect in ontwikkeling zijn en dat zij daar onderdeel van uitmaken.
  • Leerlingen kunnen reflecteren op hun eigen taalgebruik en worden zich ervan bewust dat hun manier van spreken een onderdeel is van hun eigen identiteit.
Tijdsbeslag Vier lesuren en een huiswerkopdracht.
Plaats van uitvoering Klas
Lesmateriaal

Omslagmap met daarin:

  • Docentenhandleiding
  • Leerling-werkboekje
  • CD met geluidsfragmenten
  • DVD met beeldmateriaal
  • Website
Beschikbaarheid en kosten Het project is direct bij Erfgoed Brabant te bestellen. Wilt u van het project echt iets bijzonders maken, dan kunt u een workshop prof. dr. Jos Swanenberg voor op school aanvragen. Jos Swanenberg is hoogleraar ‘Diversiteit in taal en cultuur’ aan de Universiteit van Tilburg en adviseur streektaal bij Erfgoed Brabant. Hij houdt zich bezig met dialectgebruik in het algemeen en taalgebruik van jongeren in Brabant in het bijzonder. De inhoud, vorm en lengte van de workshop kunnen in overleg met u worden bepaald. Neem voor meer informatie, ook over de kosten, contact met ons op.
Voeg dit artikel toe aan uw winkelwagen:
Prijs: € 50,00
Exclusief verzend- en administratiekosten

Verantwoordelijke medewerker(s)
Dieuwertje de Nigtere
Dieuwertje de Nigtere
Projectmedewerker
Bekijk profiel
Ninke van der Heijden
Ninke van der Heijden
Projectleider
Bekijk profiel
Tera Uijtdewilligen
Tera Uijtdewilligen
Projectleider
Bekijk profiel
Kenmerken
Thema:
erfgoededucatie
Doelgroep:
onderwijs
Soort:
lesmateriaal
 
©2017 Erfgoed Brabant