Liberation Route

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden namen tijdens de bevrijding van Europa in 1944-1945. De Route begint in Normandië en loopt door Noord-Brabant en Gelderland richting Berlijn.

Veel plekken in Noord-Brabant hebben direct te maken met historische gebeurtenissen in het najaar van 1944. Tijdens Operatie Market Garden werden grote delen van Noord-Brabant bevrijd door Amerikaanse en Engelse troepen. 

Om de route van deze troepen te markeren zijn in het landschap op verschillende plekken grote keien neergelegd. Bij deze luisterkeien is het verhaal van die plek te beluisteren door middel van een hoorspel. 

Bij zeven keien heeft Erfgoed Brabant lesmateriaal ontwikkeld, zodat leerlingen van groep 8 kunnen beleven wat zich in hun directe omgeving heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Het educatiemateriaal is ontwikkeld door Bureau Mevrouw Hoeven en Erfgoed Brabant in opdracht van Stichting Liberation Route Brabant en Vrijetijdshuis Brabant

Doelgroep Groep 8
Leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands Thema's: Tweede Wereldoorlog, lokale geschiedenis, Bevrijding.
Leerdoelen
  • De leerling kan vragen stellen bij erfgoed en in samenwerking met anderen verschillende bronnen raadplegen en informatie opzoeken om de vragen te beantwoorden.
  • De leerling kan erfgoed in de eigen omgeving koppelen aan onderwerpen in de regionale/nationale geschiedenis.
  • De leerling kan het verhaal bij het erfgoed plaatsen in de tijd en relateren aan hoe mensen in een bepaalde tijdsperiode woonden, leefden en werkten en daarbij verschillen en overeenkomsten noemen met nu.
  • De leerling kan zijn/haar eigen verbondenheid met erfgoed vertalen in het zorgdragen voor het behoud van erfgoed.
Tijdsbeslag Vier lessen, exclusief voorbereiding.
Plaats van uitvoering Klas, museum, en bezoek aan de luisterkei in de buurt.
Lesmateriaal
  • Docentenhandleiding
  • Website met beeldmateriaal

te vinden op de website van de Stichting Liberation Route

Beschikbaarheid en kosten Het lesmateriaal is gratis te downloaden op de website van de Liberation Route: www.liberationroute.nl/educatie Op dit moment is er een lesbrief over de luisterkei in de volgende plaatsen: Bladel, Eindhoven, Son, Holthees, Reek, Grave, Vught.

Verantwoordelijke medewerker(s)
Ninke van der Heijden
Ninke van der Heijden
Projectleider
Bekijk profiel
Kenmerken
Thema:
erfgoededucatie
Doelgroep:
onderwijs
Soort:
lesmateriaal
 
©2017 Erfgoed Brabant