Stem op de foto die voor u de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant het treffendst in beeld brengt

- 15 januari 2020

In het kader van 75 jaar vrijheid kiest Nederland de 100 meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog. Elke provincie heeft een voorselectie gemaakt. In Brabant bestond het selectieteam uit Jan van Oudheusden (oud-provinciaal historicus), Patrick Timmermans (directeur Erfgoed Brabant) en Emy Thorissen (conservator van de Brabant Collectie/Tilburg University). Zij selecteerden 50 foto’s, die u hier online kunt bekijken. In april 2020, de Maand van de Vrijheid, zijn de 50 foto's te zien in een pop-up tentoonstelling op verschillende plekken in onze provincie.

Nu is het aan u! Tot en met 21 januari kunt u stemmen en aangeven welke foto's voor u de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant het treffendst in beeld brengen. De 25 foto's met de meeste stemmen dingen mee naar een plek in een nationale publicatie en een tentoonstelling in de Tweede Kamer in Den Haag. 

Een nationale jury, onder leiding van mevrouw Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer, zal uit de provinciale voorselecties de definitieve keuze van 100 foto’s gaan maken. Op 30 maart 2020 wordt deze keuze in de vorm van een tentoonstelling, en via een live-uitzending op de NOS, bekendgemaakt in de Tweede Kamer in Den Haag. Khadija Arib:

“Ook in de Kamer besteden we veel aandacht aan 75 jaar vrijheid. Dit bijzondere initiatief past daarbij. Het maakt duidelijk dat we, 75 jaar later, nog lang niet alles weten. Achter iedere foto gaat een eigen verhaal, een eigen familiegeschiedenis schuil. Het is mooi dat die verhalen, hoe moeilijk ze soms ook zijn, worden overgedragen aan volgende generaties. Ik ben er heel trots op dat de foto’s vanaf 30 maart 2020 in de Tweede Kamer – het hart van onze Nederlandse democratie en vrije samenleving – te zien zullen zijn.”

Meer informatie vindt u op www.in100fotos.nl, stemmen op de Brabantse selectie kan hier