De impact van de Coronacrisis op de Brabantse erfgoedsector

- 25 maart 2020

De impact van de Coronacrisis op de Brabantse erfgoedsector is groot. Musea en archieven hebben hun deuren moeten sluiten, monumenten zijn niet meer publiekelijk toegankelijk en ook heemkundekringen zien de gevolgen: exposities en presentaties worden uitgesteld, lezingen en cursussen zijn verdaagd.

Daarnaast zien we ook hoe creatief en flexibel onze sector is: we vinden alternatieve manieren om toch bij elkaar te komen, verhalen worden online vastgelegd en gedeeld, collecties worden digitaal ontsloten en mensen ontmoeten elkaar op afstand met behulp van Zoom en Skype. Gelukkig maar: erfgoed is en blijft immers mensenwerk.

Juist nu willen we onze partners in het Brabantse erfgoedveld met de middelen en mogelijkheden die we hebben, zo goed mogelijk blijven ondersteunen. We werken, in ieder geval tot 20 mei 2020 zoveel mogelijk thuis, maar zijn op onze mobiele telefoons en e-mail te bereiken. In de agenda van onze Erfgoed Brabant Academie vindt u de afgelastingen, maar ook de nieuwe data van erfgoedevenementen. We verwijzen met een speciale Corona-pagina ook door naar andere relevante websites en tips. Hoe kunt u bijvoorbeeld het beste uw collectie blijven beheren tijdens de Coronacrisis? En hoe kunt u in deze tijden toch contact blijven houden met uw publiek? Wat doen de fondsen die al subsidie aan uw project hebben toegezegd, nu het mogelijk niet doorgaat? Hoe kan erfgoededucatie worden vormgegeven in de thuissituatie? 

Naast informeren, willen we u ook inspireren. Daarom vragen we u op de socials uw erfgoed zichtbaar te maken met de hashtag #Brabantserfgoed. Al deze berichten zullen wij zoveel mogelijk delen op onze sociale kanalen. 

Zo hopen we u te blijven helpen en inspireren. Samen staan we sterk!

Patrick Timmermans
Directeur-bestuurder Erfgoed Brabant