Zomercolleges 2019

- 23 mei 2019

In de zomer van 2019 organiseren Erfgoed Brabant en Brabants Heem een serie inspirerende lezingen over het kloosterleven in Brabant. Deze lezingen zullen plaatsvinden op vier verschillende bijzondere plekken.

Kloosters en hun bewoners zijn al eeuwenlang belangrijk Brabants erfgoed. Zij nemen een fundamentele plek in in ons landschap, en hebben hun stempel gedrukt op de manier waarop wij onze zorg en onderwijs organiseren. Tijdens de zomercolleges nemen we u mee in het wonen, leven en werken van een aantal kloosterordes in Brabant. In deze reeks colleges komen de volgende onderwerpen aan bod: Contemplatie, Brabantse missies, Internaten en de broeders Penitenten.

Zomercollege 1: Niet van deze tijd
Datum: 10-07-2019
Tijd: 19:00 - 21:30
Locatie: Museum Krona, Uden

Dit college gaat over contemplatie. Contemplatie zorgt onder andere voor terugtrekken van de buitenwereld voor innerlijk gebed, andere tijdsbeleving, ritmes en waardes. Wouter Prins, conservator van het Museum Krona (voorheen Museum voor Religieuze Kunst), vertelt hierover tijdens zijn lezing en neemt u mee in de geschiedenis van de Zusters Birgittinessen. De avond eindigt met een rondleiding langs de bijzondere religieuze collectie van het museum. Voorafgaand aan de lezing bezoeken we de kapel en het voorhof van het klooster.

Zomercollege 2: Brabant als centrum van de wereld
Datum: 21-08-2019
Tijd: 19:00 - 21:30 uur
Locatie: Missieklooster Heilig Bloed, Aarle-Rixtel

Vanuit de talloze Brabantse kloosters trokken honderden missionarissen naar verre landen, om het woord van god te verkondigen en hun beschavingsidealen te verspreiden. Hoe werden eenvoudige boerendochters en -zonen sleutelfiguren in een wereld in transitie? Hoe zagen hun levens eruit? Op 21 augustus 2019 zal Marleen Reichgelt, promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkzaam bij het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven, een lezing geven over Brabantse missionarissen in de internationale missiebeweging.

Zomercollege 3: Internaten in Brabant
Datum: 04-09-2019
Tijd: 19:00 - 21:30 uur
Locatie: Kapel Saint Louis, Oudenbosch

Ouders stuurden hun kinderen vroeger massaal naar een internaat. Veel 55-plussers onder de Brabanders hebben dan ook 'op kostschool' gezeten. Er waren bijna 100 katholieke onderwijsinternaten in de provincie Noord-Brabant. Op 4 september vertelt Mark Buijs over de rol van het kloosterleven op de opkomst en ontwikkeling van onderwijs in Brabant en schetst een beeld van de ervaringen van mensen die op zo’n internaat zaten. Na de lezing leiden gidsen u rond over de pleinen en terreinen van het voormalige internaat. Hierbij zal de ontstaansgeschiedenis van het internaat worden verteld en stil gestaan worden bij alle parels van Saint Louis.

Zomercollege 4: Kloosterleven broeders Penitenten
Datum: 09-09-2019
Tijd: 19:00 - 21:30 uur
Locatie: Landpark Assisië, Biezenmortel

De avond start in de Franciscus Kapel op het Landpark waar door Michael Kolen (adviseur zorgethiek en geestelijk verzorger) wordt ingegaan op de geschiedenis van de Broeders Penitenten en hun betekenis voor de ontwikkeling van de zorg in het bijzonder in Brabant. Daarna volgt een rondleiding over het terrein waar nog diverse gebouwen uit de tijd van de broeders zijn te bezichtigen en tot slot bezoekt u het historisch archief dat het Landpark rijk is.

Klik hier voor meer informatie over de zomercolleges en om u aan te melden voor een van de lezingen. Als u geïnteresseerd bent om meerdere colleges binnen de reeks te bezoeken kunt u zich aanmelden door een email te sturen naar info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. zomercolleges 2019 en de gekozen colleges. Prijs: €15,- per college en €45,- voor de hele reeks. Voor leden van Brabants Heem zijn de colleges gratis.

 

 

 

 

©2020 Erfgoed Brabant