Van houdoe naar how do...? Documentaire over Brabantse katholieke emigranten in Little Chute (VS)

- 13 maart 2019

Tussen 1848 en 1960 zijn veel mensen uit Oost-Brabant geëmigreerd naar de Verenigde Staten. En ze gingen allemaal naar één dorpje: Little Chute, Wisconsin. Al deze mensen gingen op zoek naar een beter leven maar bleven ook trouw aan hun afkomst en aan elkaar. Ver van huis hebben zij in Little Chute, generaties lang, hun eigen stukje Brabant gesticht.

Documentairemakers Diny van Hoften en Manon van Bergen werden meteen gegrepen door de verhalen van deze ruim 100 jaar durende Brabantse emigratiestroom. Het idee voor een documentaire was geboren. De eerste stap was een gesprek met Wim Rovers uit Uden en Willem Keeris uit Zeeland. Zij houden de link tussen Oost-Brabant en Little Chute in leven. In Little Chute is bij nazaten van emigranten veel interesse voor de Brabantse roots. Zo kwam een groep Amerikanen in Brabant de geboortehuizen van hun voorouders bezoeken. Daar maakten Manon en Diny opnames van. 

Uiteraard willen ze ook de verhalen horen van de laatste groep Brabanders die naar Little Chute zijn vertrokken. En daarvoor moeten ze snel zijn, want er zijn er nog maar een paar in leven. Maar bijna zestig jaar na hun vertrek zijn zij nog steeds Brabander in hart en nieren. De makers willen ook praten met de nazaten van de emigranten. Hoe verbonden voelen zij zich met het land van hun (voor)ouders?

De financiering voor het project is deels rond. Het ontbrekende deel hopen de makers via crowdfunding bijeen te krijgen. Op de hoogte blijven van dit project kan hier, meer informatie over de crowdfunding staat hier.


Brabantse molen in Little Chute 

©2020 Erfgoed Brabant