Nieuw lesproject 'Brabants kwartiertje met Van Gogh'

- 27 augustus 2019

Met trots presenteren wij: 'Brabants kwartiertje met Van Gogh'. Een nieuw lesproject over de wereldberoemde kunstenaar met Brabantse wortels. Het lesmateriaal bestaat uit opdrachtkaarten en werkbladen voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw van het basisonderwijs.

De aardappeleters, Vincent van Gogh, Nuenen, 1885, Van Gogh Museum Amsterdam
Zo maakte Vincent van Gogh dit schilderij van "De aardappeleters" toen hij in 1885 in Nuenen woonde. 

Over het project
Vincent van Gogh is een wereldberoemde Brabander, die de provincie doorkruiste voordat hij naar Frankrijk vertrok. Hier liggen zijn wortels, hier besloot hij kunstenaar te worden en hier maakte hij zijn eerste grote schilderij: de Aardappeleters. Brabants Kwartiertje met Van Gogh gaat over zijn leven, zijn familie en over zijn eerste stappen op het kunstenaarspad, die hij in Brabant zette.

Lesvorm
Het lesproject bestaat uit opdrachtkaarten voor onder- midden- en bovenbouw. Op de voorkant van iedere opdrachtkaart staat een afbeelding van het erfgoed van Vincent van Gogh. Het bekijken, bewonderen en bevragen van dit erfgoed is het startpunt van een Brabants kwartiertje met Van Gogh. De opdrachten zijn kort en krachtig en kunnen los uitgevoerd worden of als projectdag of projectweek.

Voor specificaties van het lesproject, voorbeelden van digitaal lesmateriaal of om het project te bestellen kunt u hier klikken.

Rechten foto: De aardappeleters (1885), Vincent van Gogh, Nuenen, Van Gogh Museum Amsterdam

 

©2020 Erfgoed Brabant