Meld nu uw project aan voor de Maand van de Geschiedenis

- 20 april 2019

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Tijdens deze maand brengen honderden culturele organisaties, boekhandels, bibliotheken en programmamakers om geschiedenis onder de aandacht. Ieder jaar wordt een ander thema gekozen wat centraal staat, dit jaar is dat thema: Zij/Hij. Wil u met uw project ook meedoen? Vanaf nu kunt u uw activiteit(en) aanmelden op de website van de Maand van de Geschiedenis.  

Zij/Hij
In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaat de organisatie van de Maand van de Geschiedenis op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Een completer beeld van bestaande verhalen leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. In deze verhalen staat het vrouwelijk perspectief voorop, maar er is ruimte voor al het andere. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn de heksenvervolgingen,de moedermavo en de verhalen van vrouwen zoals Jacoba van Beieren en Saartjie Baartman.

Heeft u ook een project dat gerelateerd is aan het thema Zij/Hij? Meld dit project dan aan voor de Maand van de Geschiedenis.

Hier vindt u ook alles over het thema Zij/Hij, een inspiratieboekje met alle belangrijke informatie en diverse columns van deskundigen. 

©2020 Erfgoed Brabant