Een terugblik op de Capacity Building Days 2019

- 23 juli 2019

Na het succes van Berlijn in 2018 vond in juni 2019 het tweede evenement binnen het brede kader van The Future is Heritage plaats: de Capacity Building Days, georganiseerd door Erfgoed Brabant in samenwerking met Erfgoed Gelderland en Europa Nostra. In enkele maanden wist ons projectteam bestaande uit 9 jonge erfgoedprofessionals een dynamisch programma neer te zetten, dat tevens een nieuwe stap vormde richting intergenerationele samenwerking in het Europese erfgoedveld. Tijd voor een terugblik en een kleine sfeerimpressie van wat de Capacity Building Days 2019 zijn geweest.

Groepsfoto Capacity Building Days Athene, juni 2019
Groepsfoto deelnemers Capacity Building Days, door Felix Quaedvlieg.

In maart trapten we samen met organiserende partners Erfgoed Gelderland, Historisch Centrum Overijssel en het grote Europese erfgoednetwerk Europa Nostra af, met het idee om conferentie te organiseren waarin jonge erfgoedwerkers en –vrijwilligers uit heel Europa – en daarbuiten – centraal zouden staan. Dit zou niet zomaar een jongerenconferentie zijn, maar juist gericht op intergenerationele samenwerking: gevestigde professionals met hun ervaring en netwerk, samenwerkend met jonge professionals en studenten met een open blik en nieuwe perspectieven.

Van 17 tot en met 20 juni kwamen in Athene ruim zestig jonge erfgoedwerkers uit vierentwintig landen uit heel Europa – en daarbuiten – bij elkaar. Aan de hand van plaatselijke excursies en casussen uit heel Europa, discussieerden zij met elkaar en met experts over vijf verschillende thema’s: betwist erfgoed, erfgoed en sociale cohesie, erfgoed en stedelijke ontwikkeling, erfgoed en landelijke ontwikkeling, en erfgoed en activisme. Naast deze jonge generatie deden er ook een aantal experts mee uit het Europa Nostra netwerk. Op deze manier kregen zij de kans om elkaars ideeën, kennis en ervaringen uit te wisselen en gedurende vier dagen een nieuw netwerk op te bouwen.

De Capacity Building Days werden op maandag 17 juni afgetrapt bij de Griekse erfgoedorganisatie Elliniki Etairia, met welkomstwoorden van Sneška Quaedvlieg-Mihailović, secretaris-generaal van Europa Nostra. Het inhoudelijke programma begon op dinsdagochtend, met verschillende excursies en discussiegroepen per thema, begeleid door onder andere experts als Androulla Vassiliou (oud- Eurocommissaris Sport, Onderwijs en Cultuur) en Nicholas Karachalis (docent planologie en regionale ontwikkeling bij de Universiteit van Thessaly, en tevens docent aan het Nederlands Instituut Athene). Een groep ging op bezoek naar Tatoi, het voormalige zomerpaleis en het landgoed van 10.000 hectare van de voormalige Griekse koninklijke familie. Onder leiding van de specialist op dit terrein Costas Stamatopoulos maakten we kennis met dit unieke erfgoed.  De dag werd afgesloten met een excursie naar de historische plek Marathon, waar in 490 v. Chr. de Slag bij Marathon plaatsvond, met een voordracht uit Herodotus’ Historiën, en een wandeling naar de kust. Na een lange en intensieve eerste dag kon hier worden genoten van een duik in de zee, een Griekse maaltijd en traditionele muziek.

De derde dag, woensdag 18 juni, was de laatste dag voor het inhoudelijke programma van de Capacity Building Days. In de ochtend vonden er verschillende excursies plaats, onder andere naar de ondergrondse aquaducten van Hadrianus en een rondleiding langs verschillende pop-culture tourism-locaties aan de hand van het spel Assassin’s Creed. Ter afsluiting presenteerden alle themagroepen hun belangrijkste conclusies aan elkaar, en aan de aanwezige council en boardmembers van Europa Nostra. In de interactieve presentaties werden jong en oud uitgedaagd om te reflecteren en discussiëren, wat voldoende gespreksstof gaf tijdens de borrel die hierop volgde. Alle jonge deelnemers kregen hierbij ook persoonlijk hun certificaat van deelname.

De Capacity Building Days 2019 kwamen op 19 juni tot een eind met een afsluitende excursie naar de Acropolis, waarbij we een exclusieve rondleiding achter de schermen kregen met extra uitleg over de restauratiewerkzaamheden aldaar. Zo kregen we de kans om midden in het Parthenon te staan en te praten met de mensen die daar in de volle zon aan het werk waren. Een memorabel einde van een mooie conferentie.

Terug in Nederland zijn we inmiddels met alle partners van de Capacity Building Days 2019 aan de slag met het ontwikkelen van een vervolg in het bredere kader van The Future is Heritage. Dit vervolg zal zich wederom focussen op het versterken van de positie van jonge erfgoedstudenten en -professionals in Europa, en op de waarde van intergenerationele uitwisseling niet alleen voor jongeren, maar voor alle professionals in het erfgoedveld. Zodra hier updates over zijn zullen deze worden gedeeld via onze website en sociale media. Een uitgebreider verslag van de Capacity Building Days 2019 zal in september verschijnen.

Wordt vervolgd!


Meer foto’s, gemaakt door projectteamlid Michael Bremmers, van het congres zijn te vinden op het Flickr-account van The Future is Heritage.

©2020 Erfgoed Brabant