Goud van Brabant vanaf 17 oktober op Omroep Brabant

- 12 oktober 2018
Goud van Brabant vanaf 17 oktober op Omroep Brabant

Vanaf woensdag 17 oktober kunt u elke week kijken naar het televisieprogramma Goud van Brabant op Omroep Brabant. Het programma wordt gemaakt door Erfgoed Brabant, Stichting Nieuwe Helden en de Provincie Noord-Brabant om erfgoed dichter bij de mensen brengen.

In het programma worden mensen uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan over het heden, het verleden en de toekomst. Creatieve mensen: van amateur tot professional vertellen hun verhalen over vroeger om hun eigen manier. De grote verhalen over de bestuurlijke en bevochten geschiedenis van Brabant, verhalen over het religieus erfgoed en de innovaties in Brabant, maar vooral ook de kleine, persoonlijke verhalen van de Brabanders. 

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen. In de reportage gaat een 'bekend-in-Brabander' op ontdekkingstocht op een erfgoedlocatie. Zo bezoekt acteur Mike Weerts de Biesbosch en comédienne Christel de Laat Museum Klok en Peel. 

Voor het item ‘het verhaal van Opa en Oma’ vragen kinderen aan hun grootouders: Heeft u nog een verhaal dat bewaard moet blijven voor de volgende generatie. Elke aflevering -10 stuks in totaal - hoort u een verhaal. 

Voor het tv-item ‘Creatief Talent’ zochten we Brabantse talenten met creatieve ideeën om verhalen van vroeger tot leven te wekken. De 20 makers met de beste ideeën kregen elke 1.000 euro en een professionele coach om het idee uit te werken. 10 van deze items zijn in de uitzending te zien. Het beste filmpje: 'Cornelia' van makers Nanno Simonis en Louis Paul Caron won een prijs van 3000 euro. 

Filmmaker Daan Jongbloed geeft een inkijkje in de maanden die hij doorbracht met de laatste zes Kruisheren in het klooster Sint Agatha. Deze documentaire wordt -verdeeld over 10 afleveringen - uitgezonden in het programma. 

Een agenda met de actuele activiteiten in het Brabantse erfgoedveld maakt het programma compleet. 

Meer informatie over het project op goudvanbrabant.nl. Hier zijn ook de films te zien.

Op de foto: winnaar Louis Paul Caron kreeg de prijs voor creatief talent die hij en Nanno Simonis hebben gewonnen van gedeputeerde Henri Swinkels. Links en rechts Lucas de Man en Diana van Bokhoven van Stichting Nieuwe Helden. Foto van Marc Bolsius,

©2019 Erfgoed Brabant