Call for Proposals voor Youth Summit in Berlijn

- 27 februari 2018

Erfgoedprofessionals (18-30 jaar) reizen in juni 2018 naar Berlijn. Daar vindt het jaarlijkse Europa Nostra congres plaats, met als thema ‘Sharing Heritage - Sharing Values’. De gedeputeerde, Henri Swinkels, wil tijdens het themajaar jongeren in Europa met elkaar in contact brengen en hen laten uitwisselen hoe erfgoed hen inspireert. De Youth Summit is van 19-21 juni. Half maart verschijnt een Call for Proposals: een oproep aan jonge erfgoedprofessionals om een project of onderwerp aan te dragen voor de Youth Summit. Haak aan en doe mee en dien jouw project in!

Youth Summit
De gedeputeerde voor cultuur in Noord-Brabant, Henri Swinkels, heeft het plan opgevat om het themajaar aan te grijpen jongeren in Europa met elkaar in contact te brengen en hen te laten uitwisselen hoe erfgoed hen inspireert. Gedeputeerden Josan Meijers van Gelderland en Hester Maij van Overijssel hebben zich bij dit initiatief aangesloten. Voor de uitwerking hiervan hebben Erfgoed Brabant en erfgoed Gelderland contact gezocht met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De gedachte is om een afvaardiging van Nederlandse jongeren (leeftijd 18 tot max. 30 jaar), de samenstelling en uit welke regio ze komen moet nog vastgesteld worden, in juni 2018 naar Berlijn te laten afreizen. Daar vindt van 18 tot en met 24 juni het jaarlijkse congres van Europa Nostra plaats. Dit staat in het teken van het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed, met als thema ‘Sharing Heritage - Sharing Values’. De jongerenuitwisseling – ‘Youth Summit’ – wordt in samenwerking met Europa Nostra en de gastheer van het congres in Berlijn uitgewerkt en staat gepland van 19 tot 21 juni als een additioneel event van het grote Europa Nostra congres.

EYCH 2018
De Europese commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH2018). Onder het motto ‘Our Heritage: where the Past Meets the Future’, leren de Europese lidstaten elkaars geschiedenis beter kennen door naar erfgoed te kijken binnen de Europese context. Het Nederlandse thema voor het European Year Cultural heritage 2018 is ‘Erfgoed verbindt, Europa inspireert’. Erfgoed verbindt gemeenschappen, jong en oud; erfgoededucatie en meer kennis over erfgoed bevordert sociale betrokkenheid en interculturele dialoog. Voor het beheer en behoud van het cultureel erfgoed is het belangrijk dat een breed en divers publiek ervan geniet en zich eigenaar voelt. Het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed is een unieke kans om burgers te betrekken bij grensoverschrijdende projecten waarbij de ontmoeting met en uitwisseling van je eigen erfgoed en identiteit en die van een ander centraal staat.

©2019 Erfgoed Brabant