Brabantse week in Leeuwarden

- 13 mei 2018

In de Prinsentuin in Leeuwarden staan van april t/m oktober kleine talen uit Europa en streektalen en -dialecten uit Nederland centraal. Natuurlijk kan het Brabants daar niet ontbreken! Op twee zondagmiddagen (13 en 20 mei 2018) en één donderdagavond (17 mei 2018) organiseren wij een programma vol poëzie, muziek, vertelkunst, theater, en presentaties in het Brabants.

Een greep uit het programma: op zondag 13 mei 2018 nemen we het stokje over van Drenthe en is er vanaf 14.30 uur een programma met het Huus van de Taol  uit Drenthe over streektaalliteratuur: van Bartje en Merijntje Gijzen tot aan Nijntje in het Drents en Nijntje in het Brabants. Van 16.00 uur tot 17.00 uur treedt het gerenommeerde duo Lya de Haas en Hennie Korsten op.  

Donderdag 17 mei 2018 is het podium vanaf 20.00 uur voor de Brabantse folkbende Vandiekomsa. Zij spelen eigen muziek, met teksten over kiepen, wijven, en liefdesverdriet in een gemoedelijke Brabantse sfeer. 

Op zondagmiddag 20 mei 2018 sluiten we de Brabantse week weer af en geven we het stokje door aan Groningen. Het programma begint deze dag om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De 21-jarige, in Polen geboren zanger/gitarist/componist Krzysztof Groen zingt in het Gronings. Henk Puister schreef de teksten van Groen en zal verhalen en gedichten voordragen. Het Brabantse deel van dit programma verzorgen zanger-verteller Cor Swanenberg en zijn zoon Jos. Toegang is gratis.

Het talenpaviljoen wordt georganiseerd door Lân fan taal, een organisatie die nieuwe ervaringen wil bieden in andere talen en disciplines om het belang en de diversiteit van taal te leren kennen, ervaren en vooral te voelen. Gedurende heel 2018 wordt de taal gevierd met activiteiten, voorstellingen, kunstwerken, tentoonstellingen en ruimtelijke installaties in Leeuwarden en Friesland, Culturele Hoofdstad van Europa 2018.  

©2020 Erfgoed Brabant