BHIC lanceert het Rijke Roomse leven in Brabant: Wierook, wijwater & worstenbrood

- 24 september 2018

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een omvangrijke website gelanceerd: ‘Wierook, wijwater & worstenbrood’, die geheel gewijd is aan het roomse leven in Brabant. Tussen ca. 1850 en 1960 was ruim 90% van de Brabanders praktiserend rooms-katholiek. De Kerk heeft daardoor een enorme invloed gehad op het dagelijks leven van alle Brabanders .

Op ‘Wierook, wijwater & worstenbrood’ vind je niet alleen foto’s en verhalen van de meer dan duizend katholieke kerken, kloosters en lourdesgrotten in Noord-Brabant, maar je kunt ook meer te weten komen over de meer dan honderd ordes en congregaties die in Brabant werkzaam zijn geweest. In het Rooms prentenboek zullen de typisch roomse fenomenen: van knikengel tot missiebusje, van wijwatervat tot beatmis een feest van herkenning zijn.

Wat weet jij nog over de angst voor onkuisheid, over de handen die je boven de dekens moest houden, over de huwelijksmoraal en de seksuele voorlichting? Blader ook eens door de katholieke kalender en de regels en de rituelen. Maar nog belangrijker dan al die wetenswaardigheden zijn de eigen herinneringen van de Brabantse katholieken aan dat roomse leven. Deze site, die de komende tijd nog aangevuld wordt, biedt dan ook ruimschoots de gelegenheid om bij elk verhaal je eigen ervaringen te delen. Voor foto’s, verhalen en meer informatie: www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl. 

©2019 Erfgoed Brabant