Bernardusdagen

- 2 augustus 2018

19 en 26 augustus en 2 en 9 september vinden de Bernardusdagen plaats. Tijdens de Bernardusdagen ziet u in de kerken van de dorpen Oud Gastel, Oudenbosch, Wouw en Hoeven objecten die aan de historische band tussen de kerk en de Bernardusabdij herinneren. Op elke locatie komt een ander thema aan bod:

Oud Gastel:
Het interieur van de nieuwe kerk – het werk van pastoor Damen, kloosterling van de Bernardusabdij

Oudenbosch:
Het interieur van de basiliek – het werk van pastoor De Wit, kloosterling van de Bernardusabdij

Wouw:
De zeventiende-eeuwse koorbanken van de Bernardusabdij.Hoeven:

De Bernardusverering in West-Brabant.

In Hoeven is ook de kapel van Bovendonk opengesteld. Hier is een tijdsbalk te zien die de geschiedenis van de Bernardusabdij en zijn Westbrabantse bezittingen in beeld brengt.

Achtergrondinformatie: 
De parochies van Oud Gastel, Wouw, Oudenbosch en Hoeven waren eeuwenlang nauw verbonden met een klooster van cisterciënzer monniken: de Bernardusabdij. Vanaf het eind van de middeleeuwen werden de parochiekerken vrijwel altijd bediend door monniken. Veel mensen in de regio zullen zich nog pater Landsbergen herinneren; de laatste cisterciënzer pastoor uit de Bernardusabdij die in West-Brabant werkzaam was. Toen hij in 1996 afscheid nam als pastoor van Oudenbosch, werd een band verbroken die meer dan zeven eeuwen eerder was gesmeed.

Tijdens de Bernardusdagen wordt deze eeuwenlange band herdacht. Op vier achtereenvolgende zondagen zijn in de parochiekerken alle kunstvoorwerpen uitgelicht die aan de cisterciënzers herinneren. Ook is er een tentoonstelling ingericht in de kapel van Grootseminarie Bovendonk. Op deze plek stond eeuwen geleden de uithof van de abdij. Vanuit deze uithof beheerden lekenbroeders de uitgestrekte landerijen die de Bernardusabdij in deze regio bezat.

Meer informatie vindt u hier

 

©2019 Erfgoed Brabant