Vrijwilligers gezocht voor crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught'

- 10 mei 2017

Wie zaten er gevangen in Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog? Wanneer zijn deze mensen binnengekomen, getransporteerd naar andere kampen, gefusilleerd of misschien vrijgelaten? Met welke familieleden zaten ze gevangen? Het Netwerk Oorlogsbronnen zoekt antwoorden op deze en meer vragen, en u kunt daarbij helpen.

Werk als vrijwilliger mee aan de ontsluiting van de originele administratie van Kamp Vught, onderdeel van de collectie van het NIOD, instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. In juni start dit crowdsourcing-project, waarmee gegevens over de Joodse en/of politieke gevangenen van Kamp Vught inzichtelijk worden gemaakt. Van vrijwilligers wordt gevraagd de informatie op de circa 26.000 persoonsgebonden kaarten in te voeren via een crowdsourcings-omgeving op HetVolk.org.

Herinneringen levend houden
Dat er grote behoefte is aan deze informatie blijkt wel uit de circa duizend verzoeken per jaar naar persoonsinformatie aan medewerkers van het Nationaal Monument Kamp Vught. Zij hebben tot nu geen uitputtend overzicht van gevangenen. Dus met uw hulp kunnen vragen over kampgevangenen beter en sneller beantwoord worden. Daarnaast kan dit register digitaal gekoppeld worden aan andere kampadministratie uit Nederland of het buitenland. Ook biedt de digitale data nieuwe onderzoeksmogelijkheden. Zo wordt de herinnering aan (de slachtoffers van) de Tweede Wereldoorlog levend gehouden.

Aanmelden als vrijwilliger
Vrijwilliger worden? Maak uw interesse kenbaar bij Tessa Free via t.free@niod.knaw.nl o.v.v. uw naam en contactgegevens. Vanaf begin juni kunt u aan de slag. Dit is een bijzonder project: gezien de privacy-gevoeligheid van het materiaal wordt u vooraf gevraagd een verklaring te ondertekenen, waarin u belooft het materiaal niet te verspreiden. Na aanmelding ontvangt u toelichting hierover. De aftrap van het crowdsourcings-project doen we graag met alle vrijwilligers. Zij zijn van harte uitgenodigd voor de gezamenlijke kick-off op woensdag 7 juni bij het Nationaal Monument Kamp Vught.

Het crowdsourcing-project ‘De gevangenen van Kamp Vught’ is mogelijk dankzij ondersteuning van het VSBfonds.

©2021 Erfgoed Brabant