Dag van de Brabantse Volkscultuur

Een jaarlijkse heemkundige bijeenkomst met een wisselend thema.

Op zaterdag 28 oktober 2017 vindt in Valkenswaard de volgende Dag van de Brabantse Volkscultuur plaats. Dit jaar is het thema 'Een tevreden roker is geen onruststoker. Roken en de productie van sigaren en sigaretten in Brabant'.

Zolang is het nog niet geleden dat een goede gastheer of gastvrouw het favoriete sigarettenmerk van zijn of haar gasten in huis haalde en glazen op tafel zette met ‘rokertjes’. Voor opa werd een kistje sigaren neergezet en op zijn verjaardag kreeg hij dozen vol. Tot ver in de jaren tachtig mocht overal gerookt worden: op het werk, in de klas, in de trein. Pas een tiental jaren terug werd roken verbannen naar de buitenlucht en zelfs op perrons van stations zijn nu rookzones.

Toch was roken minstens 150 jaar lang een volledig geaccepteerd genot. Vanaf ongeveer 1860 werd het roken, eerst van sigaren en vanaf de Eerste Wereldoorlog ook van sigaretten, mateloos populair. Maar roken bood niet alleen fysiek genot, het was – en is – ook nauw verbonden met sociale status, leefstijl en imago. Zo was de rokende vrouw lang een taboe, tot na de Tweede Wereldoorlog ook de ‘moderne’ vrouw geacht werd op zijn tijd een sigaret op te steken.

Vanaf het eind van de negentiende eeuw werd Noord-Brabant ook nog eens internationaal toonaangevend in de sigaren- en sigarettenproductie. Tientallen grotere en kleinere fabrieken produceerden voor de wereldmarkt. Valkenswaard was zo’n centrum – pas vrij recent kwam daar een einde aan. Nu worden alleen nog in Duizel en Eersel sigaren geproduceerd. De bijbehorende reclame-uitingen hebben tal van herinneringen nagelaten, in emaillen reclameborden, sigarenbandjes en -blikjes, en in de collectieve herinnering. Tijdens de Dag van de Brabantse Volkscultuur op zaterdag 28 oktober 2017 in Valkenswaard laten we al deze aspecten van roken in het recente verleden de revue passeren. Hoe roken geluk bracht!

  • Toegangsprijs: Voor leden van HVB of de kringen van Brabants Heem (en hun partner) €22,50 p.p., niet-leden €27,50 p.p.
  • Aanmelden: Aanmelden kan tot 20 oktober 2017. Stuur een mail naar Erfgoed Brabant (info@erfgoedbrabant.nl) met uw naam en adres ov.v. 'Aanmelden Dag Volkscultuur'. Vermeld bij uw aanmelding ook of u lid bent van de HVB of van een heemkundekring. Na aanmelding ontvangt u van Erfgoed Brabant een factuur.
  • Programma: Open hier de pdf voor meer informatie over het programma.
  • Locatie: Foyer van Cultureel Centrum Carolus, Oranje Nassaustraat 8, 5554 AG Valkenswaard.

Verantwoordelijke medewerker(s)
Anne-Wil Maris
Anne-Wil Maris
Projectleider
Bekijk profiel
 
©2019 Erfgoed Brabant