Oproep om kandidaten voor te dragen voor de ‘Zachte G’-prijs

- 9 november 2017

De ‘Zachte G’-prijs is de prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal. Deze prijs werd eerder in 2013 en 2015 uitgereikt in Bergen op Zoom en Tilburg en is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant. De volgende ‘Zachte G’-prijs wordt uitgereikt te Veghel op 15 maart 2018.

Hierbij willen wij u van harte uitnodigen om passende en aansprekende activiteiten, publicaties of projecten uit uw omgeving voor te dragen voor de ‘Zachte G’-prijs. De criteria bestaan uit voorbeeldigheid en verdienste: de prijs is bedoeld voor een of meerdere personen die de streektaal in Noord-Brabant op een bijzondere en bevorderende manier in de kijker hebben gezet.

De prijs is een erkenning van werk dat het imago van de Brabantse streektaal bevordert. Daarmee willen de initiatiefnemers van de ‘Zachte G’-prijs een steun in de rug bieden aan enthousiaste liefhebbers, negatieve beeldvorming over de Brabantse streektaal wegnemen en een contactmoment creëren voor dialectbeoefenaars.

Een deskundige jury zal vervolgens uit de ingezonden projecten een winnaar kiezen. De jury bestaat uit Gerlaine Jansen, Tim van der Avoird en Jos Swanenberg, en zal buitengewone prestaties waarderen, die zijn gedaan in de vorm van een verrassende, spraakmakende activiteit, maar ook in de vorm van een oeuvre dat nog steeds blijft aanspreken. De winnende activiteit kan zowel modern als meer traditioneel zijn, maar valt vooral op door het authentieke karakter ervan.

Het werk zet taal neer als instrument van Brabantse cultuur en identiteit. Ook hecht de jury waarde aan activiteiten waarbij veel liefhebbers zijn betrokken.

De prijs is een combinatie van een symbolische prijs, waarin de erkenning voor bovenmodale prestaties tot uitdrukking komt, en een materiële bijdrage van Erfgoed Brabant, bedoeld als stimulans voor het verder uitdragen van de gelauwerde activiteit.

De uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op donderdagavond 15 maart 2018 in Veghel tijdens een gezellige bijeenkomst waar diverse culturele uitingen in de Brabantse taal in de schijnwerpers worden gezet.

Gelieve uw voordracht voor de dialectprijs te voorzien van een motivatie van maximaal één pagina (daarvoor kunt u eventueel het formulier hieronder gebruiken) en deze te sturen, voor 8 januari 2018, aan Erfgoed Brabant, Postbus 1325, 5200 BJ ’s-Hertogenbosch of aan info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. ‘streektaalprijs’.

Download de pdf voor meer informatie over de voordracht van een kandidaat voor de ‘Zachte G’-prijs van Noord-Brabant in 2018.

 

©2020 Erfgoed Brabant