Nieuw tv-programma over lokale geschiedenis Oss en Bernheze

- 6 maart 2017

Maandagavond 6 maart 2017 wordt de eerste aflevering uitgezonden van een nieuwe tv-serie over de geschiedenis van bijzondere plekken in de regio: Gelukkig hebben we de foto’s nog! Dit nieuwe programma is een samenwerking tussen Dtv en Stadsarchief Oss en laat de kijkers een aantal markante plekken in de gemeenten Oss en Bernheze zien op een manier die nog niet eerder vertoond is.

Geschiedenis komt tot leven
“In iedere aflevering van deze serie staat één bijzondere locatie in de regio centraal”, vertelt presentator Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss. “We tonen hoe deze plek vroeger was, wat ze nu is én vooral ook wat ze kan worden. In de eerste aflevering zijn we op het Walplein in Oss, een deel van de stad waar altijd veel over te doen is. Maar we gaan in de volgende uitzendingen ook dieper in op andere pleinen en straten in de regio, zoals de Sint-Willibrordusstraat in Berghem, Het Dorp in Heesch en de Marktstraat in Ravenstein. De combinatie van het hedendaagse straatbeeld en de vaak prachtige historische foto’s uit de collectie van het Stadsarchief laat deze plekken weer echt tot leven komen. Kijkers van deze serie krijgen zo op een toegankelijke manier toch een beetje historische verdieping mee. Hoeveel Ossenaren weten bijvoorbeeld nog dat er ooit een treintje over het Walplein liep of dat er op de Heuvel een boterwaag stond? En wie in Berghem kan zich nog herinneren dat de Sint-Willibrordusstraat vroeger ‘Mollenstraatje’ heette? Welke inwoner van Heesch weet nog dat Het Dorp vroeger de doorgaande Rijksweg was? Dat soort onderwerpen, geïllustreerd met veel archiefbeeld, passeren in deze serie de revue. We maken zo de geschiedenis van de geportretteerde plekken in Oss en Bernheze weer zichtbaar en dragen hopelijk bij aan de trots die mensen voor hun woonplaats voelen. Want ook al zijn sommige zaken allang uit het straatbeeld verdwenen, gelukkig hebben we de foto’s nog!”


Zicht op het Walplein in Oss, 1915 (Collectie Stadsarchief Oss)

Uitzendingen
De eerste aflevering van Gelukkig hebben we de foto’s nog! wordt op maandag 6 maart 2017 vanaf 19.00 uur uitgezonden op Dtv en wordt daarna gedurende 24 uur ieder uur herhaald. Deze aflevering wordt opnieuw integraal uitgezonden op vrijdag 10 maart om 19.00 uur en loopt ook dan weer in een 24-uursherhaling mee in de programmering van Dtv. Kijk voor meer informatie over de serie op de site van Dtv.

©2021 Erfgoed Brabant