Dit was de Maand van de Geschiedenis 2017

- 13 november 2017

Meer dan 1.000 culturele instellingen en zo’n 35 partnerorganisaties organiseerden in oktober 800 activiteiten. Het belang van geschiedenis werd aan de hand van het thema Geluk dit jaar eens te meer onderstreept. Zo blijkt alleen al uit de populariteit van essayist Herman Pleij, wiens Geluk!? Van hemelse gave tot hebbeding al na een week op veel plekken was uitverkocht.

Gebundelde krachten
Het rijke en diverse programma van de Maand van de Geschiedenis bevatte dit jaar opvallend veel festivals en (meerdaagse) manifestaties waarbij meerdere organisaties hun krachten bundelden. Dat waren niet alleen de grote en inmiddels jaarlijks terugkerende evenementen als de Nacht van de Geschiedenis, het Geschiedenis Festival, 024 Geschiedenis Nijmegen, de Week van de Koloniale Geschiedenis en de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis, maar ook nieuwe initiatieven als het Heerenveen Geschiedenis Weekend, Culturele Zondag Doesburg en het Historische Roman Festival.

Vloggende reporters
Net zoals voorgaande jaren trokken Reizende Reporters ook afgelopen oktober weer voor de Maand van de Geschiedenis door het land om een selectie van de activiteiten te verslaan. Een team van vijftien jonge historici, fotografen en een filmer lieten in woord en beeld zien hoe veelomvattend het thema Geluk door de deelnemers werd ingevuld. Nieuw was dat de reporters op drie locaties geheel eigentijds gingen vloggen. De vlogs werden goed bekeken en gedeeld op social media en waren dan ook een welkome aanvulling op de sfeerverslagen van de Reizende Reporters.

Krant, radio en tv
De mediawaarde van de Maand van de Geschiedenis voor print dit jaar komt op € 1,3 miljoen. Daarnaast zond radioprogramma OVT (VPRO) in oktober wekelijks uit vanaf een speciale locatie en ging in op onder andere volksgeluk (Diergaarde Blijdorp) en de vraag of geld werkelijk gelukkig maakt (Academiegebouw Utrecht). In een interview in Metro vertelden de Reizende Reporters hoe waardevol en relevant geschiedenis ook voor jongeren is. In Pauw, Andere Tijden en Van Alle Tijden kwamen de Maand en het thema Geluk terug en in Nieuwsuur was winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2017 Carolijn Visser (Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao) te gast.

De paradox van het geluk
‘En zo ging de Maand van de Geschiedenis voort en probeerden we vat te krijgen op dat ongrijpbare begrip; geluk. Er tekende zich een paradox af. Die tussen de constatering dat geluk iets onverwachts en persoonlijks is en de drang om (van bovenaf) dat geluk te controleren, reguleren en vergroten. Het proberen te beïnvloeden van het geluk is iets dat de mens sinds jaar en dag doet. Op de woeste zee van emotie en tegenslag worden in elke periode in de geschiedenis andere vaartuigen ingezet om de blik op de einder te houden’, aldus Ellen Snoep, programmamanager Maand van de Geschiedenis.

De resultaten van het jaarlijkse publieksonderzoek worden begin december bekendgemaakt.

©2021 Erfgoed Brabant