Nieuwe Brabantse munt

- 12 februari 2016


Een medewerkster van Artenzo werkt aan een Brabo, de Brabantse munt.

Oproep mee te denken over bepalen van kenmerkend Brabantse waarden
In het Provinciehuis in Den Bosch is door commissaris van de koning Wim van de Donk de Brabo gepresenteerd. Dit is de naam van een Brabantse munt. De waarde van deze munt wordt niet in geld uitgedrukt, maar in waarden die kenmerkend zijn voor Brabant zoals zorg voor elkaar en samen optrekken naar de toekomst.

De Brabo is een initiatief van de Stichting De Brabantse Hoeders. De munt is gemaakt van porselein, kost 5 euro en is te bestellen via de website. De munten zijn stuk voor stuk met de hand vervaardigd en vervolgens gebakken bij Artenzo in Tilburg. In dit kunstatelier werken mensen met een beperking. Op de munten staat een gestileerde Brabantse vlag.

Stichting de Brabantse Hoeders roept Brabanders op na te denken over de waarden die aan deze Brabantse munt gegeven kunnen worden. De Brabantse Hoeders willen deze waarden verzamelen en ze als een manifest over de kracht van Brabant bundelen en bekend maken. Deelname aan deze waardebepaling van de Brabo kan via de website.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk gaf als voorbeelden van deze waarden barmhartigheid, ingetogenheid en bescheidenheid. Het initiatief van de Brabantse Hoeders is ingegeven door het ‘bruto nationaal geluk’. Dit idee komt van oorsprong uit het Himalaya-staatje Bhutan. Het ‘bruto nationaal geluk’ wordt onder meer bepaald door behoud en bevordering van culturele waarden, behoud van natuur en milieu, een goed bestuur van overheid en ondernemingen en het bevorderen van een duurzame sociaaleconomische ontwikkeling.

In de Stichting de Brabantse Hoeders hebben zich de vrouwen en mannen verenigd die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Deze onderscheiding wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant toegekend aan maximaal drie Brabanders die zich jarenlang op vrijwillige basis hebben ingezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. Jaarlijks organiseren de Hoeders een cultureel project in Brabant. De Brabantse munt Brabo maakt onderdeel uit van een cultureel project rond de Brabantse vlag.    

©2019 Erfgoed Brabant