Museum Jan Cunen presenteert het Geheugen Lokaal

- 5 april 2016

Museum Jan Cunen gaat de bijzondere verhalen van Ossenaren en memorabele gebeurtenissen van de stad Oss bundelen en presenteren. In het Geheugen Lokaal zullen aan de hand van wisselende thema’s, episodes en onderwerpen uit het rijke Osse verleden aan bod komen. Inwoners van Oss en omliggende kernen worden hier actief bij betrokken. Op woensdag 13 april klinkt het startschot van dit Geheugen Lokaal.

Verhalen van Bergoss
In de eerste editie van het Geheugen Lokaal zoomt Museum Jan Cunen in op de tapijtfabrikant Bergoss. Sinds 20 februari is al een historisch overzicht van de Bergoss-fabriek te zien bij de tentoonstelling Something old, something new, something borrowed, something blue van kunstenaarscollectief We Make Carpets. Van archiefbeelden en tapijtstalen tot machines, werktuigen en gereedschappen. In het Geheugen Lokaal gaan we deze objecten en het beeldmateriaal nog meer tot leven laten komen door middel van verhalen van Ossenaren zelf.

Oproep aan inwoners
Voor die laatste stap roepen wij uw hulp in. Heeft u een verhaal, anekdote of herinnering aan Bergoss? Deelt u deze dan in ons Geheugen Lokaal. Te midden van de objecten staat een videozuil waarop u uw verhaal kunt opnemen. Zo verzamelen we Osse verhalen en kunnen andere bezoekers ze terugluisteren. Deel ook úw verhaal! Bijvoorbeeld over dat familielid dat werkzaam was bij Bergoss, of wat er voor spannends gebeurde rondom het fabrieksterrein.

Heeft u een object dat herinnert aan Bergoss? Foto’s van toen, een klein onderdeel van de machinerie, gereedschap van een patroneur, of brieven naar werknemers bijvoorbeeld? In overleg tonen we ook uw object graag tijdelijk in het Geheugen Lokaal. Door uw verhalen en objecten te delen, komt dit hoofdstuk in de recente geschiedenis van Oss tot leven. Wilt u uw verhaal of object over Bergoss delen? Meldt dit bij binnenkomst. Wanneer u een object achterlaat als onderdeel van de tentoonstelling betaalt u geen entreegeld. Het thema over Bergoss loopt tot 26 juni 2016.

Bezoek voor meer informatie de website van Museum Jan Cunen.

 

 

©2021 Erfgoed Brabant