Hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld benoemd tot Ridder

- 26 april 2016

Prof. dr. A.J.A. Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, is dinsdagmorgen 26 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van de burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, voor zijn grote inzet voor het erfgoed van Brabant en Tilburg in het bijzonder.

Bijsterveld bezet sinds 1999 als bijzonder hoogleraar de leerstoel Cultuur in Brabant, gevestigd aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. De leerstoel is onderdeel van de Erfgoed Academie Brabant. Zijn onderzoeksterrein beslaat het brede veld van cultuur- en maatschappijgeschiedenis in het bijzonder van Brabant, met nadruk op regionale geschiedenis, regionale identiteit, cultureel erfgoed en volkscultuur. Hij heeft inmiddels tien promoties afgeleverd voor Tilburg University en treedt daarnaast vaak op als copromotor bij ander instellingen.

Op maatschappelijke vlak heeft Bijsterveld zich onder meer verdienstelijk gemaakt voor de Tilburgse gemeenschap door zijn voorzitterschap van de Stichting Tilburg 2009, zijn lidmaatschap van de gemeentelijke monumentencommissie, als bestuurslid van de Stichting cultureel erfgoed Caribisch gebied en de Historische Verenging Brabant en de Stichting Colloquium de Brabantse Stad.

Hij inspireert velen in het onderzoeken en documenteren van de geschiedenissen van de Joodse Tilburgers rond de Tweede Wereldoorlog. De lijst aan activiteiten die hij voor de promotie van het verleden en heden van de regio Brabant heeft ontplooid is schier onuitputtelijk. Een kleine greep: Het Noord-Brabants Historisch Jaarboek, Brabants Heem, het tijdschrift In Brabant, boeken als Brabant bestaat niet, een standaardwerk over het hertogdom Brabant en redacteur van tv-series als Brabant900 en Spoorzoeker.

Daarnaast is Bijsterveld een veelgevraagd spreker en gastschrijver, iemand met een heldere visie, een autoriteit zonder wie het erfgoedlandschap in Brabant er zeker schraler had uitgezien. Zijn maatschappelijke betrokkenheid en bijdragen aan vele initiatieven binnen en buiten de universiteit zijn een voorbeeld voor velen. Hij weet daarbij mensen samen te brengen, te verbinden en inspireren.

 

©2019 Erfgoed Brabant