Gemeente Beesel winnaar BNG Bank Erfgoedprijs 2016

- 22 maart 2016

Het Limburgse Beesel heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2016 gewonnen. De gemeente ontving, behalve complimenten en lof van de jury, een oorkonde en geldprijs van €25.000, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Van de genomineerden Arnhem, Haarlemmermeer, Heerlen en Tiel ontving de gemeente Heerlen een eervolle vermelding.

Prijsuitreiking
De jury wees de gemeente Beesel aan als winnaar omdat werkelijk de gehele gemeenschap betrokken is bij het erfgoed. Het ‘soortelijk erfgoedgewicht’ per inwoner is zeer hoog. Dit is veel breder dan alleen het Drakenspel: er is veel aandacht voor herbestemming, monumenten en archeologie.De gemeente Beesel voert bewust en succesvol beleid om het merk ‘Draak’ en het merk ‘Keramiek’ om te zetten in eigentijdse uitingen.

Heerlen ontving een eervolle vermelding. Heerlen komt uit een achterstand en moet een nieuw verhaal vertellen. Erfgoed en cultuur worden daar actief en bewust voor ingezet. Het verhaal van de ‘Rocky’ onder de steden is gelaagd en kent rafelranden. De gemeente Heerlen vult haar identiteit op inspirerende wijze in, en maakt daarbij positief gebruik van het negatieve verleden.

Sinds 2010 wordt op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 een nationale prijs toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid: de BNG Bank Erfgoedprijs. Bergen op Zoom won in 2014, en was daarom gastgemeente voor de prijsuitreiking van editie 2016. 

 

©2019 Erfgoed Brabant