Brabant Cloud werkt mee aan betere ontsluiting WO2 bronnen

- 13 oktober 2016

Het Netwerk Oorlogsbronnen is in september gestart met het pilotproject WO2-thesaurus. Daarbij worden erfgoedcollecties met het thema Tweede Wereldoorlog automatisch ontsloten met trefwoorden uit een WO2-thesaurus. Een viertal instellingen die gebruik maken van Memorix Maior als invoersysteem op de Brabant Cloud doet mee aan deze eerste fase van dit project waarin getest wordt óf termen uit de WO2 thesaurus te matchen zijn met beschrijvingen van verschillende erfgoed instellingen.

Toepassing van de thesaurus is van belang om miljoenen oorlogsbronnen, in beheer en beschreven door verschillende instellingen, centraal toegankelijk en vindbaar te maken en houden via oorlogsbronnen.nl. De thematische thesaurus draagt daarmee bij aan het doel van Netwerk Oorlogsbronnen om verspreide WO2-collecties beter en gestructureerder toegankelijk te maken. 

Testen van techniek
De bronnen voor deze pilot worden niet automatisch online geplaatst zonder duidelijke afspraken met de collectiebeheerders (maar op wens van de collectiebeheerders kunnen de bronnen uiteraard worden opgenomen in het portal oorlogsbronnen.nl). Op dit moment wordt vooral de techniek getest. Aan het einde van het pilotproject gaat Netwerk Oorlogsbronnen met de collectiebeheerders en softwareleveranciers in gesprek over de mogelijkheid de thesaurus-trefwoorden in de eigen systemen op te nemen. Ook praten we met softwareleveranciers en portalbeheerders als Erfgoed Brabant om te kijken of de WO2-thesaurus standaard ingebouwd kan worden. Zodat collectiebeheerders bij het metadateren direct gebruik kunnen maken van de termen uit de WO2-thesaurus.

Meer informatie over het WO2-thesaurus traject kunt u hier vinden: Van treftwoordenlijst naar thesaurus: WO2-bronnen beter vindbaar

Ook  meedoen?
Heemkring MolenheideHeemkundekring 'De Wojstap'Heemkundekring 'De Heerlijckheid Nispen' en Heemkundekring 'De Kommanderij Gemert' hebben hun data voor dit pilottraject ter beschikking gesteld. Testen (matchen) met meer datasets betekent een vollediger resultaat. Het NOB maakt dan ook graag gebruik van zo veel mogelijk objecten, archiefbeschrijvingen en andersoortige collecties die gaan over Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Uw WO2-collectie kan ook onderdeel zijn van deze pilot. Meedoen betekent niet alleen dat uw dataset wordt gebruikt om mee te testen, maar ook dat u desgewenst uw beschrijvingen verreikt met thesaurustermen terug krijgt. Daarmee beschikt u automatisch over extra trefwoorden, een verbetering aan de vindbaarheid van bronnen.

Mocht u mee willen doen met de pilot, dan kunt u contact op willen nemen met:

Monika Lechner (Erfgoed Brabant), Medewerker Digitalisering, helpdesk@brabantcloud.nl, of
Lizzy Jongma (Netwerk Oorlogsbronnen/NIOD), Senior Projectleider, l.jongma@niod.knaw.nl, 020-5233543 (ook voor vragen over de pilot)

Foto: "Bevrijding Gilze. Poolse tank in actie." Uit de Collectie van het NIOD.
Bron: BeeldbankWO2, http://www.beeldbankwo2.nl/detail.jsp?action=detail&recordidx=1

©2019 Erfgoed Brabant