Zin in Brabant brengt tientallen religieuze stromingen in Brabant in beeld

- 20 april 2015
Zin in Brabant brengt tientallen religieuze stromingen in Brabant in beeld

Website en boek over God in Brabant ná de ontkerkelijking

Wie nieuwsgierig is naar wat Brabant allemaal te bieden heeft op het gebied van religie en spiritualiteit, kan terecht op de nieuwe website www.zininbrabant.nl. De site van Stichting Zin in Brabant biedt een inkijkje in de tientallen religieuze stromingen die Brabant tegenwoordig rijk is. In het najaar verschijnt bij Berne Media /Uitgeverij Abdij van Berne een boek dat in woord en beeld laat zien hoe veelkleurig religieus en spiritueel het Brabant van vandaag is.

Tientallen Brabanders van verschillend spiritueel allooi worden in het boek geportretteerd. Juist de uitgeverij van de Norbertijnen van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther is de plek voor een boek over zingeving in Brabant anno nu. De mensen achter Zin in Brabant zijn Marieke Boerefijn en Paul Spapens, beiden Brabanders in hart en nieren. Marieke Boerefijn is verslaggever van Omroep Brabant, ze studeerde af in de theologie en religiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Paul Spapens is voormalig journalist bij het Brabants Dagblad en als publicist gespecialiseerd in immaterieel erfgoed.

Zin in Brabant is een ambitieus project. Behalve de website en het boek wordt gewerkt aan fiets- en wandelroutes langs interessante religieuze en spirituele plekken in Brabant. Van de stichting mogen op termijn ook andere initiatieven worden verwacht. Zin in Brabant sluit aan bij de enorme ontwikkeling die religiositeit en spiritualiteit in Brabant sinds de ontkerkelijking heeft doorgemaakt.

De vraag: ‘Waarin geloven Brabanders anno nu?’ verdient een breder antwoord dan: Jezus Christus en Maria. In deze van oorsprong katholieke provincie zijn tegenwoordig boeddhistische tempels, spirituele doolhoven, moskeeën, reikimeesters, druïden, synagogen, vrijmetselaars en nog veel meer vormen van religie te vinden. Veel mensen hebben geen idee van deze veelkleurigheid. Zoals Vorstenbosch bijvoorbeeld een prachtige boeddhistische tempel heeft. En zoals er in Chaam tientallen engelenlabyrinten liggen op de akkers van een tuinder.

Door dit soort spirituele plekken in beeld te brengen, via de website, een boek en andere initiatieven, wil Stichting Zin in Brabant meer begrip vragen voor de religieuze opvattingen van mensen. Omdat geloof, ook in de huidige tijd, nog heel belangrijk is voor velen. Alleen soms in een andere vorm.

De foto toont een thuisaltaar met goden bij Hare Krishna’s in Breda. (Foto: Rianne Vrijdag)    

©2021 Erfgoed Brabant