10e Editie van het NK Maasheggenvlechten

- 6 maart 2015

Zondag 8 maart wordt voor de tiende keer het NK Maasheggenvlechten gehouden in de Maasheggen bij Beugen/Oeffelt. Wat in 2005 begon als een poging om een vergeten ambacht en uniek natuurgebied weer onder de aandacht te brengen bij het brede publiek, is uitgegroeid tot een succesvol evenement dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Voor jong en oud is er veel te zien en te doen.

De doornige heggen vormen van oudsher natuurlijke afrasteringen voor vee, uit de tijd dat er nog geen prikkeldraad bestond. Boeren maakten ze ondoordringbaar voor vee door er met behulp van hiep en halve maan levende takken door te vlechten. Het ruige heggenlandschap is een paradijs voor vogels en andere dieren.

Het publiek kan kijken naar de Nederlandse vlechtteams die strijden om De Gouden Hiep en naar Engelse, Belgische en Franse teams die demonstraties geven van vlechttechnieken die in hun land gangbaar zijn. Verder kan het zijn hart ophalen bij de trekpaardenshow, het zeismaaien, een regionale wedstrijd schapen drijven, een smid, het gilde, een wildplukker en nog veel meer.

Extra feestelijk jeugdprogramma

Vanwege het jubileum is er dit jaar een extra feestelijk jeugdprogramma, dat als thema heeft gekregen: Reis mee door de tijd! Kinderen kunnen op ‘vossenjacht’ naar mensen uit de geschiedenis van de Maasheggen, zoals een oermens, een Romeinse soldaat en een melkmeisje. Verder kunnen ze onder andere pijl en boog maken, meebouwen aan een muur van takken en leem, kalfjes aaien, een broodje bakken boven het vuur en meerijden op de ‘Maasheggenslee’: een groot zeil dat wordt voortgetrokken door paarden.

Kinderen van diverse basisscholen hebben wilgenstekken opgekweekt en er levende maquettes van de Maasheggen van gemaakt, die op het terrein te bewonderen zijn.

Praktische info

De Maasheggen bij Beugen/Oeffelt zijn prima fietsend of wandelend te bereiken. Bezoekers die met de auto komen, kunnen gratis parkeren in de omgeving van het terrein.

Datum: zondag 8 maart, 11.00-15.00 uur, 16.30 uur prijsuitreiking.
Locatie: Beugen (tussen Boxmeer en Cuijk, Provincialeweg).
Toegang gratis. Tip: kom op de fiets, laarzen aan.

Meer informatie

©2021 Erfgoed Brabant