Tiendaagse Veldtocht 1831

De Tiendaagse Veldtocht in 1831 in korte verhalen en vanuit verschillende invalshoeken, dat is het doel van de gezamenlijke blog van Ans Holman, Ronald Peeters en Petra Robben, die allen werkzaam zijn en waren voor Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg. Nieuwe bloggers zijn welkom om bijdragen te leveren aan het verhaal van de Tiendaagse Veldtocht. Ook vanuit België heeft het drietal graag aanvullende informatie.

Noord-Brabant en België hebben een bijzondere band als het gaat om de Tiendaagse Veldtocht in 1831. België had zich van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden losgemaakt en kreeg op 21 juli 1831 een eigen koning. Willem I, die de eenheidsstaat wilde behouden, was gekrenkt in zijn nationale trots. Om de eer te herstellen en om billijke voorwaarden te verkrijgen, viel hij met een samengesteld leger bij de zuiderburen binnen. De veldslag vond plaats in het grensgebied tussen Nederland en België. Belangrijke slagen vonden plaats bij Ravels, Hasselt en Leuven.

Ans Holman, Ronald Peeters en Petra Robben bloggen ieder vanuit een eigen perspectief. Zo is Ans Holman vooral geïnteresseerd in de militiegeschiedenis. Haar achtergrond als archivaris helpt haar bronnen te vinden in lokale archieven, maar ook bij het KMA te Breda en onlangs bezocht zij het Koninklijk Museum voor Leger en Krijgsgeschiedenis in Brussel. Ronald Peeters is voormalig hoofd Stadsmuseum Tilburg, beschreef de stadscollectie Tilburg en heeft talloze publicaties op zijn naam staan. Voor verhalen over de Tiendaagse Veldtocht haalt Peeters informatie uit schilderijen, prenten en publicaties. Petra Robben studeert cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Voor een van haar mastermodulen onderzoekt zij staats- en natievorming in Europa, in het bijzonder de Tiendaagse Veldtocht van 1831.

Medebloggers zijn zoals gezegd van harte welkom om regelmatig een bijdrage te leveren aan de blog Tiendaagse Veldtocht. Petra Robben, initiatiefnemer van dit project, gelooft in het gezamenlijk doen van onderzoek en het digitaal toegankelijk maken van de onderzoeksresultaten. Iedere deelnemer levert bijdragen vanuit zijn eigen expertise. Het levert informatie op, waarmee andere onderzoekers weer verder kunnen. Neem hiervoor contact op met Petra Robben via petra.robben@ziggo.nl.

Soort Publicaties, Onderzoek
©2017 Erfgoed Brabant