Herman Janssen en Frans Van Gils (Heemkundekring Amalia van Solms uit Baarle-Nassau-Hertog)

"Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens": Lezing over de dodendraad, een grensversperring onder hoogspanning uit WO1.

Lezing:
Met "Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens" realiseerden Herman Janssen en Frans Van Gils, twee leden van heemkundekring Amalia van Solms uit Baarle-Nassau-Hertog, een kwaliteitsvol en breedgedragen herdenkingsproject met als onderwerp "de Eerste Wereldoorlog in de grensregio". Het project werd moeiteloos genomineerd voor de geschiedenisprijs van de provincie Antwerpen en aan Brabantse kant werd de Knippenbergprijs binnengehaald. Zij komen op vraag bij u langs voor een lezing over dit onderwerp of leiden bij hun reconstructies in Baarle-Nassau-Hertog groepen rond, al dan niet vooraf gegaan door een korte powerpointvoorstelling.

Toelichting:
Het Duitse leger sloot van medio 1915 tot november 1918 heel de Belgisch-Nederlandse grens af met een elektrische draadversperring van ongeveer 2.000 volt in een ultieme poging om het clandestiene grensverkeer stil te leggen. De dodendraad liep van Knokke tot Gemmenich (van Cadzand tot Vaals) en heeft minstens een duizendtal mensenlevens gekost. Herman Janssen en Frans Van Gils vertellen aan de hand van 200 unieke foto’s over de Duitse inval in België, de bezetting, de grensbewaking aan beide kanten van de grens, het oprichten van de dodendraad en de gevolgen ervan voor de grensbewoners. Over het smokkelen van voedingswaren, rekruten voor het Belgische leger en brieven van en naar het front. Over de Nederlandse neutraliteit, de spionage en het verzet. Over familieleden die elkaar jarenlang niet meer zagen. In het tweede deel van de lezing ligt de klemtoon op de heel bijzondere situatie in Noord-Brabant, waar de Belgische enclaves in Baarle-Hertog niet door het Duitse leger bezet konden worden. Tot slot bespreken Herman en Frans hun pedagogische en toeristische realisaties, gekaderd in de honderdste herdenking van de “Groote Oorlog”.

Onderwerp oorlog, cultuurhistorie
Soort Sprekers
©2017 Erfgoed Brabant