Creativiteit in Cultureel Erfgoed (voor leerkrachten in het basisonderwijs)

Deze cursus is voor teams van leerkrachten in het basisonderwijs.

Laat je verrassen en ga eens op een andere manier met erfgoed aan de slag in je les. Samen met SNENS heeft Erfgoed Brabant een cursus ontwikkeld, waarin leerkrachten aan de slag gaan met het erfgoed uit hun eigen omgeving, de lesmethode en vooral met creativiteit.

Waar werk je aan:
Leerkrachten leren door middel van activiteiten met de Toolbox creatief te denken en werken met erfgoed.
Leerkrachten ontwikkelen tijdens de cursus lesmateriaal waarin het erfgoed uit de omgeving aansluit bij de reguliere lessen. 

Er zijn drie bijeenkomsten van elk ongeveer twee uur. De bijeenkomsten hebben globaal onderstaande opzet maar de inhoud van de bijeenkomsten wordt altijd afgestemd op de behoeften van het team.

Bijeenkomst 1- Doe-het-zelf Toolbox
We gebruiken de Doe-het-zelf Toolbox voor inspirerende opdrachten ter ontwikkeling van je creativiteit. Je ervaart hoe je de toolbox kunt inzetten als middel voor nieuwe culturele erfgoedactiviteiten. Deze ervaring pas je meteen toe tijdens het volgende onderdeel: het zelf ontwerpen van culturele erfgoedactiviteiten voor de daarop volgende periode.

Bijeenkomst 2 – Het Grote RollenSpel
In kleine groepjes presenteer je (in woord en beeld) de zelfontworpen erfgoedlessen. Door middel van het Grote Rollenspel worden deze lessen geëvalueerd en gereflecteerd. Voor de daarop volgende bijeenkomst kies je een onderwerp uit het lokale erfgoed en verbind je het aan de reguliere lesstof. Als hulpmiddel krijg je een Spiekbriefje met daarin o.a. Vijf gouden regels voor erfgoededucatie.

Bijeenkomst 3 – Tussen Kunst & Kitsch
Wederom worden de zelfontworpen erfgoedlessen gepresenteerd en besproken. In een speciale live aflevering van Tussen Kunst & Kitsch ervaar je hoe je theater in kunt zetten als middel voor een culturele erfgoedles. De middag wordt afgesloten met een digitale zoekwedstrijd rondom lokaal erfgoed dat aansluit bij het lesprogramma.

  • Locatie: op school.
  • Cursusdata: in overleg met SNENS en Erfgoed Brabant.
  • Kosten: Gratis voor De Cultuur Loper Scholen. 
    €1.350,00 excl. 21% btw en reiskosten; incl. alle materialen, theateract, maatwerk, voorbereiding en pdf met lessuggesties voor andere scholen. 

Neem voor meer informatie contact op met Dieuwertje de Nigtere.

Onderwerp erfgoededucatie
Soort Cursussen
©2017 Erfgoed Brabant