"Behoud van binnen"

Dit is het eerste Nederlandstalige praktijkboek over de instandhouding van waardevolle interieurs. Het boek staat vol met tips om historische interieurs zo goed mogelijk te behouden.

Wat doen zonlicht en stof met een waardevol interieur? Waarom begint behoud van de binnenkant bij de buitenkant van het gebouw? En waarom zijn planmatig onderhoud en inspectie belangrijk? Al deze thema’s komen in dit boek aan bod. Behoud van binnen geeft antwoord op allerlei vragen van beheerders en eigenaren die te maken hebben met historische interieurs. In het boek komen veertien interieurspecialisten uit binnen- en buitenland aan het woord over verschillende aspecten van de preventieve conservering van monumentale interieurs.

Behoud gaat voor herstel
Hoe meer onderdelen een interieur bevat, hoe complexer het onderhoud. De kans is dan ook groter dat bepaalde onderdelen worden vergeten waardoor achterstallig onderhoud ontstaat. Maar het komt ook voor dat interieurelementen juist te veel aandacht krijgen. Wanneer een onderdeel te vaak wordt gepoetst, kan een oude afwerking verdwijnen. Het is daarom belangrijk om het interieur niet te ‘overrestaureren’. Behoud gaat immers voor herstel. Door het interieur de juiste zorg te geven, worden schade en kostbare restauratiewerkzaamheden voorkomen.

Voor wie
Dit boek is vooral bestemd voor eigenaren en beheerders van waardevolle of bijzondere binnenruimten en anderen die geïnteresseerd zijn in wat er komt kijken bij de instandhouding van historische interieurs.

De publicatie en meer informatie is te vinden op de website van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Onderwerp beleid, collectiebeheer
Soort Rapporten
©2017 Erfgoed Brabant