Zomercollege: Verloren bieren


   4 juli 2018 19:00 - 4 juli 2018 21:30

Brabants Heem en Erfgoed Brabant Academie organiseren deze zomer vier colleges over erfgoed in Brabant. De eerste gaat over Verloren bieren en sluit aan bij, 'Innovatief Brabant', een van de vier verhaallijnen van de provincie Noord-Brabant.

Roel Mulder, historicus en auteur van ‘Verloren bieren van Nederland’, brengt in deze lezing vergeten bieren weer tot leven. Hoe veranderde de smaak van bier in de afgelopen eeuwen?
Brabant heeft een heel eigen biergeschiedenis die afwijkt van die van de rest van Nederland. Samen met Limburg waren hier verreweg de meeste brouwerijen, en de meeste cafés. Bier maakt onlosmakelijk deel uit van de Brabantse cultuur. Maar vroeger dat was ander bier dan het huidige pilsje van Bavaria en Dommelsch.
Roel Mulder zocht naar hoe het Brabants bier in vroeger tijden smaakte en vond verrassende antwoorden. Van het gruitbier uit de Middeleeuwen, het Luiks bier uit Den Bosch tot het witbier waar Brabant lange tijd bekend om stond. Maar hij vond ook hoe de Brabantse brouwerijen door de eeuwen heen zijn veranderd en gemoderniseerd. Gelukkig is nog veel brouwerfgoed bewaard gebleven, van de Drie Hoefijzers in Breda tot de brouwerij van de Trappisten van Koningshoeven en natuurlijk museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek.

Een lezing waar je gezonde dorst van krijgt en waardoor je Brabants populairste drank nog meer gaat waarderen!

Aanvang: 19.00 - 21.30 uur
Locatie: Start bij Gouden Carolus, Gelderstraat 20 Hilvarenbeek. Vervolg in Museumbrouwerij de Roos, Hilvarenbeek.
Kosten: €15 per college inclusief rondleiding door de brouwerij (leden van heemkundekringen krijgen gratis toegang).
Aanmelden t/m 29.06.2018 via info@erfgoedbrabant.nl. Vermeldt de naam van het college, uw naam, postadres en eventueel uw instelling (bijvoorbeeld heemkundekring).

Lees hier meer over de overige zomercolleges.  

 

 

 

©2018 Erfgoed Brabant