Zomercollege: Beleg van Breda


   4 september 2018 19:00 - 4 september 2018 21:30

Brabants Heem en Erfgoed Brabant Academie organiseren deze zomer vier colleges over erfgoed in Brabant. De vierde gaat over het Beleg van Breda en sluit aan bij, 'Bevochten Brabant', een van de vier verhaallijnen van de provincie Noord-Brabant.

Paul Hulsenboom, promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vertelt hoe de stad Breda onlosmakelijk verbonden raakte aan de Poolse kroonprins Ladislas Wasa bij het beleg van Breda in 1624. In dat jaar maakte Ladislas een rondreis door Europa, waarbij hij ook door Brabant trok. Toen hij hoorde van het Beleg van Breda, dat in augustus was begonnen onder leiding van de Spaanse generaal Spinola, zag hij zijn kans schoon: bij Breda kon Ladislas waardevolle militaire ervaring opdoen en tegelijkertijd laten zien wat hij zelf in zijn mars had. Met gevaar voor eigen leven trok hij richting de vestingstad.

In de lezing zullen we de Poolse kroonprins volgen op zijn bezoek aan het Beleg van Breda. Aan de hand van origineel bronmateriaal maken we kennis met Ladislas en zijn gevolg, en leren we hoe zij het Beleg meemaakten. Ook zullen we kijken naar de mythevorming die mettertijd in Polen ontstond rondom het bezoek van de toekomstige koning aan het Brabantse strijdtoneel.       

Aanvang: 19.00 - 21.30 uur
Locatie: Kasteel van Breda, Breda. 
Kosten: €15 per college inclusief rondleiding door het kasteel (leden van heemkundekringen krijgen gratis toegang). 

Aanmelden voor 26.08.2018 via info@erfgoedbrabant.nl. Vermeldt de naam van het college, uw naam, postadres en eventueel uw instelling (bijvoorbeeld heemkundekring). LET OP: Neem uw legitimatie mee voor dit college en meldt u zich bij aankomst bij de portier aan de Kraanpoort (Kraanstraat 4 Breda). Vermeldt daarom uw naam bij de aanmelding zoals op de identiteitspapieren staat aangegeven. 


Lees hier meer over de overige zomercolleges.

©2018 Erfgoed Brabant