Filmvertoning & discussie 'The Destruction of Memory'


   24 augustus 2018 14:45 - 24 augustus 2018 17:30

Op 24 augustus 2018 vertoont de Nederlandse Unesco Commissie in het Chassé theater te Breda The Destruction of Memory, een prijswinnende documentaire over de vernietiging van cultureel erfgoed en de gevolgen daarvan voor de mensheid. De film focust niet alleen op de recente vernietigingen in Syrië en Irak door IS, maar geeft ook andere hedendaagse voorbeelden.

Moedwillige vernietiging van cultureel erfgoed is van alle tijden en van alle regio’s, en neemt toe in intensiteit. Met het verlies van waardevolle monumenten, archieven en musea gaat ook een belangrijk deel van ons collectieve geheugen verloren. Wat doet de wereld hier aan? Is er beleid voor? Zijn er wetten tegen? Welke rol heeft het individu? De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Bevan en laat onder meer de Directeur-Generaal van Unesco, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof en verschillende internationale experts aan het woord.

The Destruction of Memory, geeft een inleiding op deze vragen. Na de documentaire zal een panel met experts met elkaar en de zaal in debat gaan onder leiding van Marielies Schelhaas, algemeen secretaris van de Nederlandse UNESCO Commissie. In het panel zitten experts op het gebied van erfgoedbescherming in crisissituaties, onder meer majoor Edwin Maes, werkzaam bij de Sectie Cultuurhistorische Achtergronden bij het Ministerie van Defensie; en Corinne Wegener, director van het Smithsonian Cultural Rescue Initiative.

Let op: de film en discussie zijn Engelstalig.

Programma:

14:45 - 15:00 Ontvangst met een welkomstdrankje
15:00 - 15:05 Introductie
15:05 - 16:45 Vertoning van The Destruction of Memory
16:45 - 17:30 Discussie en vragen

Praktische informatie:
De entree is gratis, maar registratie verplicht vanwege een beperkt aantal zitplaatsen.
Parkeren is op eigen gelegenheid en kosten.
Bezoekers kunnen gebruik maken van de onbewaakte garderobe van de Cinema.
Voor vragen: info@unesco.nl 

 


©2018 Erfgoed Brabant