Lezingenmiddag in Museum Klok & Peel rond het boek 'Gemeint en gemeenschap' van Lia van Zalinge-Spooren


   16 maart 2018 13:00

Vrijdag 16 maart vindt in Museum Klok & Peel in Asten een studiemiddag plaats rond het proefschrift van Lia van Zalinge-Spooren, Gemeint en gemeenschap.

De Brabantse hertog gaf vanaf 1300 gronden uit aan lokale gemeenschappen in Peelland. De inwoners van de gemeenschappen kregen niet alleen het recht om deze gemeint te gebruiken, ze mochten die ook beheren, gebruiksregels opstellen en overtreders bestraffen. De uitgifteakten en de beheersreglementen bevatten vaak de oudste gegevens over het leven in de plattelandsgemeenschappen. Dr. Lia van Zalinge-Spooren gebruikte de jaarlijks vernieuwde gebruiksregels, de jaargeboden, om gemeenschappen met elkaar te vergelijken. Zij volgt de verschillen en overeenkomsten in gebruik en beheer van de gemeint en trekt parallellen tussen de organisatie van het gebruik van de gemeint en de organisatie van het leven binnen de gemeenschap. Dat leidt tot nieuwe inzichten over het gebruik van de gemeenschappelijke gronden. Het maakt ook duidelijk hoe een bestuursstructuur ontstond in de stad Helmond en in dorpen in Peelland.

Tijdens deze studiemiddag worden de resultaten van dit onderzoek toegelicht en in een breder landschappelijk kader geplaatst. Ook wordt ingegaan op de mogelijkheden die de jaargeboden de lokale onderzoekers bieden om de geschiedenis van het dagelijks leven en het bestuur te reconstrueren.

Deelname
Deelname is kosteloos, maar aanmelden is noodzakelijk. Schrijf u voor 9 maart in via stichtingzhc@xs4all.nl o.v.v. 'Studiemiddag Gemeint en gemeenschap, 16 maart'.
Wanneer
Vrijdag 16 maart 2018, inloop vanaf 13:30 uur.
Waar
Museum Klok & Peel, Ostaderstraat 23, Asten.
Programma
Download hier het programma.

Vrijdag 13 april vindt in het BHIC in 's-Hertogenbosch een studiemiddag plaats rond het proefschrift van Lia van Zalinge-Spooren, Gemeint en gemeenschap.

©2018 Erfgoed Brabant