Erfgoedcolleges

Laat u inspireren door het verleden en het heden tijdens de Erfgoedcolleges! In 2018 programmeert Erfgoed Brabant Academie in samenwerking met de Kring Roosendaal, het Tongerlohuys en het Historisch Informatie punt Roosendaal vier interessante lezingen. Bent u erbij?

Materieel en immaterieel erfgoed
De indruk bestaat vaak dat materieel erfgoed zoveel mogelijk in de oude staat bewaard of (terug)gerestaureerd moet worden: behouden is overleven. Voor immaterieel erfgoed lijkt het tegenovergestelde waar: immaterieel erfgoed moet dynamisch zijn om door nieuwe generaties overgenomen en uitgevoerd te worden: aanpassen is overleven. Maar is dat zo? Of is hier sprake van een schijnbare tegenstelling en zijn er parallellen te trekken tussen deze twee werkvelden?
Datum: 27 februari 2018, 1400-16.30
Sprekers: Hilde Schoefs (Openluchtmuseum Bokrijk) en Jos Bazelmans (Rijksdienst Cultureel Erfgoed)

Uniek erfgoed van de architecten Hurks (1890-1977) en Cuypers (1827-1921)

Een kerk met een bakstenen koepel van bijna negentien meter. Ongekend. Onmogelijk zelfs, volgens sommigen. De 32-jarige architect Jacques Hurks durft het in 1923 samen met Marinus Vergouwen aan bij het ontwerpen van de Roosendaalse Sint-Josephkerk, zijn eerste grote opdracht. Professoren en collega-architecten komen uit Delft over om de koepel te aanschouwen. Om te bewijzen dat de koepel het ook zonder pilaren houdt, gaat Hurks net voor het weghalen van de steunblokken op een steiger staan. Als de koepel het niet houdt, zal hij door bakstenen worden verpletterd…

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat architect Jacques Hurks stierf. Hurks woonde zijn halve leven in Roosendaal. Reden om hem te gedenken en zijn nalatenschap onder de loep te nemen met tal van activiteiten. Naast de expositie in het Tongerlohuys tot en met 4 juni 2018 geeft Joss Hopstaken een exclusieve lezing.

Het tweede deel van de middag ontvangen we Wies van Leeuwen, oud-voorzitter van het Cuypersgenootschap. P.J.H. Cuypers is overbekend als de architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station. Hij is ook befaamd als de restaurateur van kasteel De Haar en als ontwerper van vele tientallen kerken en interieurs. Waaronder de Koepelkerk van Oudenbosch, de kerk in Steenbergen en kerken in Eindhoven, Veghel en Oisterwijk. Maar wie kent hem als onvermoeibaar reiziger, als projectontwikkelaar, als champignonkweker en als huistiran? Wies wel. Als oud-voorzitter van het genootschap, promoveerde hij in 1995 op de maakbaarheid van het verleden. In 2007 schreef hij de biografie van Pierre Cuypers. Hij neemt ons mee in het werk en leven van deze ook voor Brabant beeldbepalende architect.

Datum 27 maart 2018, 1400-16.30
Sprekers: Joss Hopstaken (Gemeentearchief Roosendaal) en Wies van Leeuwen (Oud-voorzitter Cuypersgenootschap)

De Zuiderwaterlinie
De Zuiderwaterlinie is een aaneenschakeling van elf Brabantse vestingsteden en hun ommeland; van Bergen op Zoom tot voorbij Grave. Het was de indertijd wereldberoemde vestingbouwer Menno van Coehoorn die er rond 1700 een samenhangend geheel van maakte. In geval van vijandelijke dreiging van buiten kon men grote stukken land onder water zetten. De Zuiderwaterlinie is niet alleen belangrijk militair erfgoed maar markeert nog altijd een culturele grens tussen Noord en Zuid, zand en klei, protestant en Rooms-Katholiek. Op deze middag schetsen we een beeld van de historische achtergrond van dit erfgoed en de koppeling met toerisme. Hoe kun je de kracht van zo'n 'monument' inzetten voor de marketing van je bedrijf.
Datum: 8 mei 2018, 1400-16.30
Sprekers: Ien Stijns (Slot Loevestein) en Patrick Timmermans (Erfgoed Brabant)

Praktische informatie

Kosten: €15,- per college en €45,- voor de volledige reeks. Ontvangst met kopje koffie of thee inbegrepen.
Locatie: Theater de Kring, Kerkstraat 1, Roosendaal
Kaarten: online te bestellen via de website van Theater de Kring  en via info@tongerlohuys.nl o.v.v. de naam van het erfgoedcollege dat u wil volgen, of de hele reeks. Vermeld u dan ook uw naam en adresgegevens en wij zorgen dat uw kaarten klaar liggen bij uw eerste bezoek.
Let op: Bij ieder college is de inloop van 14.00-14.30 uur. U kunt dan een gratis kopje koffie of thee drinken. Om 14.30 uur start het college.

 

 

 

 

©2018 Erfgoed Brabant