Archeologische studiedag NBAG: Westelijk Noord-Brabant in het Malta-tijdperk


   7 mei 2017 10:00 - 7 mei 2017 16:00

Het NBAG organiseert samen met Brabants Heem de archeologische voorjaarsstudiedag op zondag 7 mei 2017. Het thema van de studiedag is: Westelijk Noord-Brabant in het Malta-tijdperk. Nieuwe synthese over de bewoningsgeschiedenis van het westelijk deel van Noord-Brabant.

Wat heeft het archeologisch onderzoek dat in de periode van 1997-2013 in westelijk Noord-Brabant is uitgevoerd, allemaal opgeleverd? Om het antwoord op deze vraag draait de voorjaarstudiedag. De afgelopen jaren is er veel opgegraven. Allerlei ontdekkingen zijn gedaan en die zijn in honderden rapporten beschreven. Om die nieuwe informatie bijeen te brengen, is in het kader van het onderzoeksprogramma Oogst voor Malta een studie uitgevoerd. De resultaten, gebaseerd op 477 rapporten, zijn in een indrukwekkende synthese van ruim 500 pagina’s verwoord. Tijdens de voorjaarstudiedag worden allerlei aspecten rondom deze synthese voor het voetlicht gebracht. Wat is de aanleiding en achtergrond van het onderzoek? Hoe zien de auteurs de ontwikkeling van het landschap en de wordingsgeschiedenis? Welke ontdekkingen zijn echt spectaculair te noemen? Hoe steekt westelijk Noord-Brabant af tegen de zuiderburen in de Antwerpse Kempen? De antwoorden op deze en andere vragen zullen op interactieve wijze de revue passeren.

Locatie: Den Heuvel Heuvelstraat 5 5131AP Alphen (N.B)
Telefoonnummer: 013-5081608
Kosten: € 25 per persoon, te betalen in de zaal. Bij deze prijs is koffie, thee en de lunch (soep en broodjes) inbegrepen.
Aanmelden: in verband met de lunch is het noodzakelijk dat u bijgaand aanmeldingsformulier uiterlijk 1 mei 2017 aan NBAG retourneert. U kunt ook uw aanmelding e-mailen vóór die datum naar: nbgarcheologie@gmail.com
Programma: download hier het programma. Tijdens de lunchpauze is het Oudheidkundig streekmuseum opengesteld. Het museum van de heemkundekring bevindt zich op enkele minuten lopen van de locatie van de studiedag.


©2017 Erfgoed Brabant