Tentoonstelling Achtergelaten erfgoed/Heritage left behind

Wat betekent het als je moet vluchten uit je land en daarbij je erfgoed achter moet laten? Over dit actuele thema ging de reizende fototentoonstelling ‘Achtergelaten erfgoed/Heritage left behind’. Erfgoed Brabant werkte hiervoor samen met Khaled Hiatlih en Rasha Hakki, archeologen en erfgoedhoeders uit Syrië, die hun land door de oorlog moesten ontvluchten. De foto’s die zij verzamelen gaan over het door oorlog beschadigde erfgoed in Syrië en hoe mensen daarmee omgaan.

De tentoonstelling reisde in het najaar van 2016 langs drie Brabantse locaties, het RHCe in Eindhoven, Fort Altena in Werkendam en stadsarchief en bibliotheek in Oss. Naast de Syrische foto’s werden telkens lokale historische foto’s over erfgoed, oorlog en vluchten getoond en was er op elke locatie een flankerend programma met lezingen en activiteiten. De eerste tentoonstelling in de reeks werd op 8 september 2016 geopend in Eindhoven.

Disclaimer: Bij de samenstelling van de tentoonstelling heeft Erfgoed Brabant getracht alle rechthebbenden te achterhalen. Diegenen die desondanks menen rechten te kunnen doen gelden, worden verzocht contact met ons op te nemen. 

Verhalen van Vriend en Vijand, de achtergrond
De reizende tentoonstelling is onderdeel van het meerjarige programma Verhalen van Vriend en Vijand van Erfgoed Brabant. Hierin verkent Erfgoed Brabant, in samenwerking met Brabantse en (inter)nationale partners de verschillende aspecten van ‘vriendschap’ en ‘vijandschap’ in de Brabantse geschiedenis, vanuit een wisselend perspectief en in relatie tot de actualiteit. 

Data tentoonstelling

Activiteiten rondom de tentoonstelling


De mozaiekworkshop in het Stadsarchief Oss.

Klik hier voor de tentoonstelling ‘Achtergelaten erfgoed/Heritage left behind’ in de media.

Bekijk hieronder het item dat D-tv maakte over de tentoonstelling in het Stadsarchief Oss en de Bibliotheek Oss.

©2020 Erfgoed Brabant