Kracht van erfgoedgemeenschappen

Onderzoek naar het succes en het effect van erfgoedgemeenschappen op hun omgeving.

Noord-Brabant kent heel veel vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor het behoud en doorgeven van erfgoed. Deze zogenaamde erfgoedvrijwilligers verenigen zich vaak in sociaal verband en houden zich op vrijwillige basis in hun vrije tijd bezig met erfgoed. De Erfgoed Academie Brabant heeft het PON gevraagd onderzoek te doen naar de werking van en het succes van erfgoedgemeenschappen op hun omgeving. De hoofdvraag is: Wat maakt dat een erfgoedgemeenschap in Noord-Brabant succesvol is en wat is het effect daarvan op de leefbaarheid en sociale veerkracht van de omgeving? We zijn onder andere benieuwd naar of en in hoeverre het eigen initiatief van erfgoedgemeenschappen ondersteund kan worden. Zodat we beginnende erfgoedgemeenschappen, beleidsmakers en subsidieverstrekkers kunnen informeren en adviseren.

Het PON doet een kwalitatief onderzoek bij de volgende erfgoedgemeenschappen:

Naast het onderzoek maken we van drie erfgoedgemeenschappen een korte video. Daarin vertellen zij over hun passie voor erfgoed en laten zij het reilen en zeilen van een erfgoedgemeenschap zien. De films zijn vanaf november 2017 op deze pagina te bekijken.

We volgen:


Op donderdag 16 november 2017 organiseren we een congres over de kracht van erfgoedgemeenschappen. Op het congres delen we de resultaten van het onderzoek, tonen we de video's en gaan we in gesprek met elkaar over de kracht van erfgoedgemeenschappen. In september 2017 vindt u op deze pagina meer informatie over het programma. De resultaten van het onderzoek worden ook online gedeeld.

Dit project is een vervolg op het congres Waardevol! (maart 2016).


Verantwoordelijke medewerker(s)
Monique Groot
Monique Groot
Projectleider
Bekijk profiel
Marloes van de Hei
Marloes van de Hei
Projectmedewerker
Bekijk profiel
 
Onderdeel van:
Erfgoed Academie Brabant
©2017 Erfgoed Brabant