Kracht van erfgoedgemeenschappen

Onderzoek naar het succes en het effect van erfgoedgemeenschappen op hun omgeving.

Noord-Brabant kent heel veel vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor het behoud en doorgeven van erfgoed. Deze zogenaamde erfgoedvrijwilligers verenigen zich vaak in sociaal verband en houden zich op vrijwillige basis in hun vrije tijd bezig met erfgoed. De Erfgoed Academie Brabant heeft het PON gevraagd onderzoek te doen naar de werking van en het succes van erfgoedgemeenschappen op hun omgeving. De hoofdvraag is: Wat maakt dat een erfgoedgemeenschap in Noord-Brabant succesvol is en wat is het effect daarvan op de leefbaarheid en sociale veerkracht van de omgeving? We zijn onder andere benieuwd naar of en in hoeverre het eigen initiatief van erfgoedgemeenschappen ondersteund kan worden. Zodat we beginnende erfgoedgemeenschappen, beleidsmakers en subsidieverstrekkers kunnen informeren en adviseren.

Het PON doet een kwalitatief onderzoek bij de volgende erfgoedgemeenschappen:

Naast het onderzoek maken we van drie erfgoedgemeenschappen een korte video. Daarin vertellen zij over hun passie voor erfgoed en laten zij het reilen en zeilen van een erfgoedgemeenschap zien. De films zijn vanaf november 2017 op deze pagina te bekijken.

We volgen:

Op 16 november presenteren we de resultaten op ons congres:

Tijdens het congres hebben we het over erfgoedgemeenschappen en de kracht en valkuilen ervan. Wat maakt iets tot zo'n gemeenschap? En wat voor impact heeft zo’n gemeenschap op de omgeving? Onder meer deze vragen willen we aan het eind van de dag beantwoorden aan de hand van inbreng van video’s over erfgoedvrijwilligers, onderzoek en de inbreng van de deelnemers tijdens het congres. Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de Provincie Noord-Brabant, geeft ook zijn visie hierop.

Daarnaast gaan we in op de vraag hoe we met erfgoed de ruimtelijke ordening van Brabant kunnen versterken. Hoe kan erfgoed een inspiratiebron zijn en betekenis geven aan nieuwe ontwikkelingen?  Hoe kunnen de werelden van erfgoed en van ruimtelijke ordening elkaar sterker maken en wat is daar voor nodig? Deze vragen bespreken we aan de hand van een aantal praktijkcasussen in Brabant. Erik van Merrienboer, gedeputeerde Ruimte en Financiën van de Provincie Noord-Brabant, zal daar op reflecteren.

Datum: 16 november
Tijdstip: 10.00-17.00 uur
Locatie: Natlab, Strijp-S, Eindhoven
Kosten: 65,- inclusief lunch en borrel
Aanmelden: voor 1 november via info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. congres 16 november

In oktober vindt u meer informatie over het programma.

Dit project is een vervolg op het congres Waardevol! (maart 2016).


Verantwoordelijke medewerker(s)
Monique Groot
Monique Groot
Projectleider
Bekijk profiel
Marloes van de Hei
Marloes van de Hei
Projectmedewerker
Bekijk profiel
 
Onderdeel van:
Erfgoed Academie Brabant
©2017 Erfgoed Brabant