Nieuws

Transport kazemat van Scheveningen naar Vught: een zware klus!

donderdag, 20 mei 2010

Op dinsdag 11 mei heeft de bunker, die onlangs is vrijgegraven in de boulevard van Scheveningen, een nieuwe bestemming gekregen. Met veel materieel en mankracht van Defensie en de gemeente Den Haag, werd het 70 jaar oude verdedigingswerk vervoerd naar het Geniemuseum in Vught.

Hier wordt de bunker samen met een deel van de oorspronkelijke Scheveningse strandmuur opnieuw opgebouwd. Vanaf 2011 is de bunker in zijn volle glorie te bewonderen in het Geniemuseum.

De bunker, ter hoogte van Seinpostduin, werd onlangs tijdens het werk aan de boulevard in de strandmuur vrijgegraven. Het gaat hierbij om de bijzondere S3-mitrailleurkazemat. Door de aanleg van de nieuwe dijk kan het verdedigingswerk niet op deze plek blijven staan. De gemeente Den Haag vindt het behoud van het monument belangrijk en heeft bij het Geniemuseum een nieuwe plek gevonden, zodat dit stukje historie bewaard kan blijven.

Terug in de tijd
De zogenaamde S3-kazemat is een ontwerp uit april 1939. Van dit type zijn er tijdens de mobilisatieperiode van 1939 – 1940 (dus binnen een jaar) ruim 750 gebouwd in Nederland, onder meer in de Peel-Raam stelling, de Grebbelinie en in de zogenaamde Vesting Holland. Van deze ‘Vesting’ maakte de Scheveningse kazemat onderdeel uit. In de Scheveningse strandmuur werden 3 van deze kazematten gebouwd, met daarin een zogenaamde klimkoker. Via deze klimkoker kon men vanaf de straat de kazemat inklimmen. Dit maakt de 3 Scheveningse kazematten daarom erg bijzonder, omdat een dergelijke (gecamoufleerde) inbouw verder nergens in Nederland op deze manier is gemaakt.

Na de bezetting van Nederland in mei 1940, namen de Duitsers de kazematten over. Ze werden aangepast en maakten deel uit van de Atlantikwall. Een groots opgezette verdedigingslinie langs de kusten van Nederland, België en Frankrijk. De Duitse aanbouw (een verblijfsruimte en een gangenstelsel) is inmiddels gesloopt. Alleen de oorspronkelijke Nederlandse kazemat blijft bewaard.

Aangezien het ontwerp destijds gemaakt is door een bureau van de genie en het technisch wapen ook verantwoordelijk was voor de controle op de bouw van dit type verdedigingswerken, past het uitstekend in de historische collectie van Geniemuseum in Vught. In deze collectie zijn ook pantserkoepels uit dezelfde tijd en recentere verdedigingswerken te bewonderen.

Lees meer