Nieuws

Genomineerden Knippenbergprijs 2009

vrijdag, 16 oktober 2009

Op 14 november a.s. wordt in Hooge Mierde voor de derde keer de Willy Knippenbergprijs uitgereikt. De priester, classicus en historicus Willy Knippenberg (1910-2005) geldt als een van de peetvaders van de regionale geschiedbeoefening in Brabant. Hij stond aan het begin van de oprichting van enkele Brabantse musea en was daarin lange tijd bestuurlijk actief. Daarnaast stimuleerde hij tot op hoge leeftijd het onderzoek naar de volkskunde en de natuurlijke historie van de provincie, gebieden waarop hij ook zelf actief was.
    
Het thema voor 2009 is ‘tradities’. Uit de aanmeldingen heeft de jury vijf inzendingen voor de prijs genomineerd. Tijdens de bijeenkomst in Hooge Mierde op 14 november 2009 worden de vijf genomineerde projecten en/of personen gepresenteerd. Het gevarieerde programma wordt afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van de Knippenbergprijs 2009.

De vijf genomineerden voor dit jaar zijn:

'WieKentKunst' uit Moergestel: De hoofddoelstelling van WieKentKunst is versterking van de samenleving. WKK doet dat door eenmaal per jaar een activiteit te organiseren. Tijdens het weekend gewijd aan 'Gèèselse tradities' in september 2009 deden 350 mensen mee en kwamen 3500 bezoekers op veertien locaties kijken naar de presentaties van uiteenlopende tradities, van konijnenfokken tot rommelpotten maken en van boerenovertrek tot babyborrel.

Paul Spapens voor zijn werk in verband met het Reuzenfestival: Paul Spapens is voorzitter en oprichter van de Reuzenfederatie Nederland en initiatiefnemer van de bouw van reuzen in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom.

Erfgoedlokaal Haren ons Dorp met de tentoonstelling 'Tradities en Folklore; het verleden in het heden': het erfgoedlokaal wil een bijdrage leveren aan de bewustwording van het belang van tradities uit onze eigen samenleving.

Bruiden uit diverse culturen: De Stichting Cultuurbehoud Breda wil met performances op tal van locaties met het thema 'Bruiden uit diverse culturen' op een positieve manier zoveel mogelijk culturen bij elkaar brengen.

De heer en mevrouw Van den Bosch- van Dillen
: Sinds het begin van de jaren 70 hebben zij zich ingezet voor het beheer en behoud van poffers, mutsen en klederdrachten en om de groeiende collectie te ontsluiten voor het publiek. Hun collectie is nu ondergebracht in het Museum Brabant Goedgemutst in Boxtel.

Meer informatie over de Knippenberg prijs