Nieuws

Onder onze voeten analyseert bodemschatten in Fort Altena

donderdag, 7 oktober 2010

Bijzondere vondsten door particulieren in Brabantse bodem staan centraal in het project Onder onze voeten. Een reis langs Brabantse bodemschatten. Komende zondag, 10 oktober, kunnen vinders hun bodemschatten laten analyseren in Fort Altena in Werkendam. Een ideaal moment om al die bijzondere voorwerpen die uit de grond zijn gekomen eens door deskundigen te laten bekijken en beoordelen.

Tijdens de bijeenkomst in Werkendam worden niet alleen de vondsten, maar ook de verhalen die er bij horen zichtbaar gemaakt. “Behoud door beleven, noem ik dat altijd: als je weet welk verhaal bij een voorwerp hoort, gaat het voor je leven en krijgt het waarde”, vertelt gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema.

Tussen 13.00 en 17.00 uur zijn in het Fort in Werkendam deskundigen aanwezig om de vondsten te analyseren. Voor een verrassende inbreng zorgt een tekenaar die zal ‘cartoonjocken’. Hij maakt bijzondere tekeningen waarin de vondsten en bijbehorende verhalen terug komen. Maar er is meer: vanuit Fort Giessen wordt een stand met bijzondere archeologische vondsten bemand. Bovendien kunnen de vinders het fort bekijken tijdens een rondleiding.

Na Fort Altena zijn er nog soortgelijke bijeenkomsten in het Dongha Museum (31 oktober) en het Heemhuis in Halsteren (28 november). Op 19 december wordt het project op bijzondere wijze afgesloten in het Breda’s Museum.

Samenwerking
Het project ‘Onder onze voeten’ is een samenwerking van Schatten van Brabant (het cultuurprogramma van de provincie) met  Erfgoed Brabant, het Noordbrabants Museum en de genoemde regiolocaties. Meer info is te vinden op www.onderonzevoeten.nl. Daar worden ook de vondsten getoond.